Az Istennszülő Születése


b-rozdestvo2

Szeptember 8/21, az Istenszülő Születésének ünnepe. Ezen a napon elmkékezünk arra a csodára, amely Joakim és Anna életében türtént, ugyanis, hogy agg koruk ellenére gyermekük született, akit Istennek szenteltek. Sokan vannak, akik kereszténynek vallják magukat, azonban a ténnyel, hogy Mária az Istenszülő, nem tudnak napirendre térni, mert ellenkezik az emberi észjárásukkal. Legyen meggyőző erejű számukra Jeruzsálemi Szent Kürillosz beszédének egy része pont arról, hogy a Szent Szűz valóban Istenszülő.

“…Ha pedig továbbra is akadékoskodva kérdezgetnék, hogy hol mondja a Szentírás a Szüzet Istenszülőnek, akkor értsék meg világosan, amit az angyal pásztoroknak mondott örömhíre hirdet: “Mert ma született az Üdvözitő, aki a Felkent Úr” Lk 2,11. Nem azt mondta azonban: “Aki az Úr lesz”, vagy “akiben bennlakik majd az Úr”, hanem: aki az Úr. Íme, tehát az angyal világosan Úrnak hirdette a megszületettet. Még az Urat láthatóvá tevő jelet is ad nekik, amikor ezt mondja: “Gyermeket találtok pólyába csavarva, és jászolba fektetve” Lk 2,12.
Az angyalhoz hasonlóan hirdeti Péter is, amikor elment Kornéliuszhoz, és ezt mondta: Ezt az igét Izrael fiaihoz intézte, békét hirdetve Jézus Krisztus által, aki mindenkinek az Ura – Apcsel 1O,36.
Látod, hogy az üdvösséges igehirdetés érdekében azt mondja, az igét Jézus Krisztus által küldte el? Megmutatja nekik azonban azt is, hogy ki Jézus Krisztus, amikor így szól: aki mindenkinek az Ura.
Látod-e, hogy a gyermeket mind az angyal, mind Péter Úrnak hirdeti? Istenszülő tehát kétségtelenül az, aki az Urat szülte. Így nevezte őt a boldog Keresztelő anyja is, aki a Szent Lélek indítására köszöntötte, amikor az evangélium mondja: Erzsébetet pedig eltöltötte a Szent Lélek, és felkiáltott: Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan lehet az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Lk 1,41-43.
Ki oly őrült, hogy ne akarja az evangéliumokkal együtt Istenszülőnek hívni a Szent Szüzet?
Ne sértegessék immár tovább az egyszerűbbek fülét, amikor gyermekecskének és csecsemőnek mondogatják, nehogy végül lassanként eljövetele egészének megtagadásánál kössenek ki. Mert az angyal is nevezte őt gyermeknek, de ugyanakkor Úrnak is.”

Explore posts in the same categories: Ünnepek

Hozzászólás