Makszim, az oszlopos


Last of the Stylites Maxime Qavtaradze, who lives on top of the Katskhi Pillar, Georgia - 22 Jun 2013

A grúz szerzetes már húsz éve él a negyven méter magas monolit oszlopon. Már a kereszténység előtt is, úgy tekintettek az emberek erre az oszlopra, mint olyan helyre, ahol az ember közel kerülhet az Istenhez. Az oszlopon lévő templom a VI. és a VIII. század között épült, amely elpusztult. Az új templomot Makszim sok fáradozása révén Hitvalló Szent Makszimosz tiszteletére szentelték. Magányát csak a papok és azok a segítőkész emberek zavarják meg néha, aki segítik őt oszlopos életmódjában.

Makszim korábban barátaival az oszlop környéki hegyekben élte nem éppen dicső életét, ami miatt börtönbe került. Miután szabadult, elhatározta, hogy éppen ezen a hegyen kelti életre az oszloposok életmódját, akik a XV. századig itt éltek. 1944-ben feltárták a néhai templom alapjait, azonban a monasztikus életet csak 1993-ban élesztette újjá Makszim. Attól kezdve, a helyi közösség új templomot, és Makszim számára egy kis monostort épített.

Manapság sokan jönnek hozzá, tanácsát kérve az élet különböző dolgaiban, akikhez hetente egyszer-kétszer ereszkedik le az oszlop tövébe.  -képriport-

ridus.ru-Sf-

Explore posts in the same categories: Írások

Hozzászólás