Vigasztaló Szentlélek


Mint ahogyan a téli álmát alvó természetet megérinti a tavasz lehelete, és a fagyos időszakot felváltja a meleg nyár, és nem marad válasz nélkül egyetlen élő fa sem, hiszen eme érintésre reagálva, rügybe fakad, majd zöldellő ágak képében válaszol a tavasz leheletének érintésére, úgy érinti meg az ember lelkét is a ma kiáradó Szentlélek fuvallata.

Nem véletlen, hogy ezen az ünnepen, templomainkat zöldellő ágakkal díszítjük. De nem csak a templomba, hanem házainkba is viszünk ágakat, jelezve ezzel az éltető erő Istentől való megjelenését.

Emlékeztetnek bennünket ezek az ágak ama tölgyre, amelynek árnyékában Ábrahám is fogadta az Istent, három angyal személyében, – mint a Szentháromság jelképét. De zölden díszelgett a Sínai hegy is, amikor Mózes odaért az általa vezetett néppel, ahol a törvény tábláit kapta, és eme táblák szövege, mind a mai napig útmutatóul szolgál számunkra.

Az éltető Lélek, az elevenítő, a mindenre megtanító, bőségesen árad ma mindenkire, aki az elmúlt időszakot lelke hasznára fordította, amint az előző ünnep is tanított bennünket – az apostolok visszatértek az Olajfák hegyéről és szüntelenül dicsőítették Istent.

A szüntelen dicsőítés következtében olyan soha nem tapasztalható erővel ruházta fel Isten őket, amely csodálkozásra indít mindenkit. Ennek az isteni csodának mi is részesei lehetünk, ha készen állunk annak befogadására. Általa olyan csodás dolgokra lehetünk képesek, mint maguk a tanítványok.

Mi és ki akadályozhat meg bennünket abban, hogy ugyanolyan formában részesüljünk Isten szent Lelkéből? Senki az emberek közül, csupán csak saját hanyagságunk, amennyiben hagytuk, hogy a mécsesünkből kifogyjon az olaj.

Mi az ez olaj, ami nélkül képtelenek vagyunk részt venni e csodában?

Nem más ez, mint a mindig tenni akaró és állandóan Isten dicsőségét kereső ember készsége. Ma az elevenítő Lélek teszi tökéletessé tökéletlenségünket, erőssé az erőtleneket, egészségessé a betegeket. Zöldellő ágakkal kezünkben siessünk fogadni ezt a nagy csodát, bizonyságot téve arról, hogy mi is igényt tartunk a mi Istenünk lángoló erejére, amelynek híján életünk fája képtelen rügybe fakadni.

Ébredjünk hát fel téli álmunkból, ami nem más, mint lélektelen tévelygés a bűnök fagyos mezején. Kitárt szívvel lélekkel fogadjuk Isten Szent Lelkét, amely feléget minden haszontalan és helytelen dolgot, egyben utat biztosít számunkra oda, ahonnét a Vigasztaló alászállott.

igumen Serafim

Explore posts in the same categories: Ünnepek

Hozzászólás