A szenthegyi zarándoklat – VII.


a zarándoklat befejezése

darochr.Minden esetre, jól jött a pihenés. Másnap reggel olyan ráérősen szedtük magunkat össze, és elmentünk városnézésre. Több kegytárgyboltot is felkerestünk, noha többnyire csak gyönyörködtünk a sok szép dologban. Némi apróságot is vettünk azért, hogy legyen valami tárgyi emlékünk. Egyik boltból a másikba járva, az egyik kirakatban arra lettem figyelmes, hogy egy olyan Szentségtartót látok, amely pont megfelelne Szent Mózes hajlékának oltárára, mivel eddig még nem volt alkalom ezt beszerezni. Viszont csak sóvárogva néztem, mert nem volt bátorságom hangosan beszélni a dologról. Mígnem útitársam látta, hogy nagyon szemügyre vettem a dolgot és megkérdezte, hogy érdekel-e a dolog. Csak annyit mondtam, hogy nem látni az árjegyzéket, de biztosan nagyon drága lehet. Erre bementünk az üzletbe és érdeklődtünk. Kiderült, hogy nem az ára viszonylag elfogadható. Vendéglátóm ügyességének köszönhetően pedig még ebből az árból is lehetett alkudni, ami számunkra furcsa dolog, hiszen a boltban, ami amennyibe kerül, az annyi. Viszont ez nem így van görögföldön. Pont úgy, mint a piacon, a boltokban is lehet alkudni. Ezt meg is tettük.  Így történt hát, hogy ami régi vágy volt, az most egyszeriben meg is valósult. Mindehhez még az is hozzá tartozik, hogy Szent Mózes hajléka ezt a Szentségtartót ajándékba kapta. Most már csak azt kellett kitalálni, hogy hogyan is csomagoljuk be, hogy a repülőn meg ne sérüljön. Megoldottuk.

45. solúska hostinaAz esti istentisztelet előtt elmentünk egy hangulatos kis vendéglőbe, ahová az utcán járó-kelő, oroszul beszélő emberek tereltek bennünket mondván, hogy nem fogjuk megbánni, ha oda megyünk. Nos, valóban nem bántuk meg. A görög és a krumpli saláta, a friss házikenyér és a sültgomba, mind olyan jellegzetes ételek voltak, amit ma is szívesen megkóstolnánk, de valószínű, hogy ehhez vissza kellene menni arra a helyre.

A Szent Demeter templomba mentünk vecsernyére, annak reményében, hogy találkozunk kedves ismerősünkkel, Fótiossal, mivel a nagy ismerkedés közben elfelejtettünk telefonszámot cserélni, és ha esetleg utunk ismét ebbe a városba vezetne valamikor, öröm lenne újra találkozni. Nos, nem tévedtünk. Nem sokkal az istentisztelet kezdete előtt megérkezett.

Miután vége lett az vecsernyének, Fótios felajánlotta, hogy amennyiben kedvünk van, megmutat nekünk még néhány érdekességet a városban, ami után pedig egy kerthelyiségben foglaltunk helyet és egy tea mellett beszélgettünk még sokáig.

A szállodába érkezve, hajnalra taxit rendeltünk, hogy kivigyen bennünket a reptérre. Alvásra már nem sok idő maradt, de ez nem volt fontos. A felhalmozott élmények ébren tartottak bennünket. Amúgy is, szállodánk a minisztérium épületével szemben volt, – amit mi talán városházának mondanánk, de a görögök minisztériumnak nevezték – ahol éjjel-nappal nagy a nyüzsgés, zajosak az éjszakák. Nem beszélve arról, hogy pont ide, időről időre, mindig jött egy-egy demonstráló csapat, akik, miután kikiabálták magukat, amilyen hirtelen jöttek, olyan gyorsan el is mentek.

Körülbelül fél órába telt, mire a taxi a reptérre ért. Megkerestem a beléptető kaput, és mivel még volt idő, körbejártam egy kicsit. Itt-ott láttam elcsigázott zarándokokat, akik összetéveszthetetlenül a Szent Hegyen jártak. Addig barangoltam, mígnem arra figyeltem fel, hogy az egyik padon az a bátyuska szundikál, aki a mézet hozta nekem. Elderengve a felfedezésen, megfordultam és ott pedig azt láttam a szemközti padon, akitől a méz származott. Mivel ő nem aludt, vele elbeszélgettünk röviden és kiderült, hogy az ő zarándoklatuk sem volt kísértésektől mentes. Viszont mindent felülmúlt az, amit láttunk és a kegyelem, amelyben részünk volt.

Utazásom Tesszalonikől Szent Mózes hajlékáig mindössze nyolc órát vett igénybe. Isten kegyelmét és az Istenanya védelmét megköszönve, hálás szívvel helyeztem el a szent hajlék oltárán az ajándékot, amelyben méltó helyet kapott az Eucharisztia – Krisztus Teste.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Zarándoklatok emlékei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: