Az Istenszülő kertje


Áthosz, a Szent Hegy

atAz orthodox kereszténységben szent hegynek nevezték azokat a hegyeket, amelyek a lakott vidékektől távol menedéket nyújtottak Isten szolgáinak: a monostorokban élő szerzeteseknek és a magányt kereső aszkétáknak. Valaha számos ilyen szent hegy létezett, de mára mindössze egyetlen maradt: Áthosz.

Ezen az erdő borította félszigeten húsz, középkori alapítású monostor áll, melyek amellett, hogy a bizánci építészet, ikonfestészet és más liturgikus művészetek remekeivel dicsekedhetnek, egy még fontosabb kincset is őriznek: a keleti kereszténység eleven lelkiségi hagyományát, mely az apostoli idők óta száll nemzedékről nemzedékre. (szerzetes.hu)

Isten kegyelméből erre, az évszázadokon át imával megszentelt helyre indulunk el az idei őszi nagy zarándoklat alkalmával. Noha mindössze néhány napról van szó, de mégis nagynak mondható, mert nem gyakran van alkalma az embernek eljutni a Szent Hegyre. A jó szándékú támogatóknak köszönhetően valósulhat meg ez az utazás, amely első a maga nemében.

A Szent Hegyen eltöltött nosztalgikus visszaemlékezéseiben, Cherubím archimandrita Az Istenszülő kertje című könyvében többek között azt írja:

– Tizennégy éves koromban, két szenthegyi szerzetespap élő elbeszélése, lelkem mélyén olyan elképzelést alkotott a Szent Hegyről, mint olyan helyről, amely noha a földön van, mégis a mennyet érinti. Eme hely utáni lángoló vágyam nagy elhatározásra ösztönzött engem: Ott szeretnék élni örökre. Olyan utazás volt ez, amelyre saját elhatározásomból jutottam, anélkül, hogy valaki valamiről is tudott volna. Amikor a hajó kikötött Dafniban, és lábammal a földet érintettem, első dolgom az volt, hogy letérdeljek és meghatódva megcsókoljam a földet, amint azt megígértem: Ha az Istenszülő valamikor is méltat engem eljutni a Szent Hegyre, az első, amit tenni fogok, hogy megcsókoljam a földet.

Nos, ha az Istenszülő méltat bennünket arra, hogy eljussunk a Szent Hegyre, követni fogjuk a szentéletű szerzetes példáját. A formaságok elintézése után, most már a lelki ráhangolódás következik, várva a napot, amikor repülőre szállunk. Az Istenszülő oltalmára hagyatkozva, remélhetőleg sok megható, lelket gazdagító élménnyel térünk majd vissza.

Áthosz tekintetében sok ismeretre tehet szert az érdeklődő az internet segítségével, valamint sok-sok filmet lehet találni ebben a témában. Most itt egy kedves kis ismertetőt ajánlunk az érdeklődők figyelmébe:

Reklámok
Explore posts in the same categories: Zarándoklatok emlékei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: