Isten hívását követve


Melyik utat válasszuk: világi, vagy szerzetesi élet? Hol van az a hely, ahol bőséges termést hozhatunk az Úrnak?

vsich_svyatyeSokféle út vezet az üdvösséghez. Műrai Szent Miklós a pusztába vonult, hogy böjtölve és imádkozva fáradozzon, de az Úr nem adta rá áldását, hogy ott maradjon. Megjelent a szent előtt, és arra utasította, hogy térjen vissza a világba: “Ez nem az a mező, ahol termést hozol Számomra”, – mondta az Úr. Egyiptomi Mária, vagy Eudókia, szintén nem éltek mnostorban. Mindenütt van lehetőség arra, hogy üdvözülhessünk, csak ne távolodjunk el az Üdvözítőtől. Kapaszkodjatok Krisztus kezébe, és Ő nem hagy el benneteket.

A gonosz ellenség mindig készen áll arra, hogy megtévesszen bennünket. Olykor arra ösztönöz, hogy a jelentéktelen dolgokkal sokat foglalkozzunk, és fordítva, hogy ami nagyon fontos, ahhoz hanyagul viszonyuljunk. Figyelmetekbe ajánlom annak az asszonynak az esetét, aki kedves elgondolást táplál magában: elhagyni mindent – de képtelen felfogni, hogy Istentől jövő sugallat-e ez, vagy az ellenség ösztönzése. Hogyha a legtapasztaltabb szerzetes, egy jövőbe látó előtt is tárná fel ő a szívét, még az sem tudná helyeselni az ő elgondolását, mert az ellenség ekképp cselekszik: a feltehetően helyes cselekedetekhez elhidegülést és hanyagságot párosít, és azok a tettek, amelyek felülmúlják erőnket, azok iránt pedig fáradhatatlan törődésre sarkal, mivel a célja nem más, – mint behálózni a szerencsétlen lelket.

Az Úr, bőségesen lát el mindenkit az üdvösség eszközeivel – úgy a szerzetest, mint a világban élőt: nincs egyetlen ember sem, bárki is legyen az, hogy meg lenne fosztva az örök javak megszerzéséhez szükséges eszközöktől. Hiszen az Úristen minden ember üdvösségét akarja, legyen az hajadon, házas, vagy szerzetes, vagy bármely világi hivatást gyakorló. Egyik is, és a másik is bőségesen el van látva az üdvösséghez szükséges eszközökkel.

A szent hajlékok – monostorok -, nem emberi ész találmányai, hanem a Szent Lélek, az Isten ihlette Atyák által alapította azokat azok számára, akiket Isten elhív, vagy az Isten iránti szeretetből, hogy éppen sok bűnük következtében ott élnek.

A szerzetesi út – királyi út: az, aki belép a monostorba, és igazi szerzetessé lesz, annak nagy jutalomban lesz része.

Az, aki képes mindezt felfogni, azok számára a szent öregek azt mondják: hogy a monostorban magasabb tökéletességre lehet eljutni. A világban is lehet üdvözülni, de a nagyobb tökéletesség a monostorban érhető el. Hiszen az Írás is azt mondja: “A nőtlennek arra van gondja, hogy hogyan járjon az Úr kedvében, a nős azonban, hogy hogyan keresse felesége kedvét” (1Kor 7,23-33). Lám, ez a különbség a világ és a monostor között.

Viszont, a szerzetesi élet nem mindenki számára van kijelölve. Az ember hallja az Isten hívását – Maga az Úr az, Aki hívja őt a szolgálatra. A monostorba lépőket sokszor egoizmussal vádolják: Sok minden jót tehetett volna a világban, és ő pedig monostorba lépett! Ez – bűn! Senkit se zavarjon meg az ilyen beszéd. Ha egyszer az Úr valakit elhív, hogy szerzetesként szolgálja Őt, akkor mindent ott kell hagyni, és követni Isten hívását.

Ezért az Atyák arra intenek bennünket, hogy felesleges azon bölcselkednünk, hogy kinek alkalmas és ki nem a szerzetesi életre, vagy, hogy önmagunk számára különleges feladatot találjunk ki, mert akinek nem útja a szerzetesség, az ne is erőltesse azt. Mint arról már volt szó, a világban is sok út létezik, amely Istenhez és embertársunkhoz vezet: kétség kívül, szent dolog ez – másokat segítve, önmaga is üdvözül. Csak soha ne feledkezzünk meg az Úrról, és erőnkhöz mérten, tartsuk meg az Ő törvényeit. Az Igaz hitet pedig a világ semmilyen kincsére el ne cseréljétek.

Az Optyinai szent öregek tanításaiból. -Sf-

 

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: