Szent János apostol – május 8/21


Az Egyház Szent János apostol emlékét május 8/21-én, valamint szeptember 26/október 9-én ünnepli – halála napján. Patmosz szigetén, ahol az apostol élt és ahol megírta a Jelenések könyvét, ezt mindig nagy magasztossággal ünneplik. Ilyenkor nem csak a helyi hívek, de a világ minden tájáról sok zarándok is érkezik a szigetre, hogy közösen ünnepeljenek, emlékezzek a május nyolcadikán történtekre.

Mindez Efezusban történt – ma Törökország. Amikor elérkezett az apostol, az Úrhoz való költözésének napja, a város határába vonult tanítványaival, akiknek meghagyta, hogy vigyenek magukkal lapátot. Egy elkülönült helyen imádkoztak, és az apostol meghagyta a tanítványainak, hogy az ő magasságának megfelelő, kereszt alakú sírt ássanak. Majd megkérte őket, hogy földeljék el őt. A tanítványok hallgattak az apostol szavára és arcát egy kendővel letakarva, elföldelték testét.

Amikor az Efezusban élő keresztények ezt megtudták, más tanítványokkal együtt elmentek arra a helyre, ahol eltemették az apostolt, és feltárták a sírt, de semmit sem találtak benne. Prohor – ő volt az a tanítvány, akinek Szent János diktálta a Jelenések könyvét, azt írja: “Ekkor eszünkbe jutottak Krisztus szavai, amikor azt mondta Péternek: “Ha azt akarom, hogy így maradjon, míg el nem jövök, mit törődöl vele?” (Jn 21,22). Mi pedig dicsőítettük az Istent, az Atyát, a Fiút és a Szent Lelket, Akit illet a dicsőség, tisztelet és hódolat, mindörökkön örökké. Ámin.

Prohor tanúsága szerint, minden évben május 8-án, Szent János sírjából, finom por szállt fel. A hívek ezt összegyűjtötték és sok betegségből gyógyultak meg általa.

Magán Patmosz szigetén ezen a napon, ünnepi körmenetet tartanak. Szent János apostol monostorának szerzetesei, más papokkal együtt, csodatevő, és gyógyulást szerző szentek ereklyéivel vonulnak a forráshoz, ahol az ereklyéket a vízbe mártva szentelik meg a vizet. A hívek áhítattal mosdanak meg benne, valamit otthonaikba visznek belőle, mint szentelményt.

A menet során egyre több ember csatlakozik a körmenethez. Mindenki, aki csak teheti, ikonokkal a kezében halad a körmenetben.

Egy kis barlangban, amelyet a világ úgy ismer, mint az Apokalipszis barlangját, az ünnep előestéjén esti istentisztelet szolgálnak, majd reggel pedig szent Liturgiát. Mint a mifelénk szokásban van Pünkösdkor, ott ilyenkor is a templom padlózatát felszórják friss fűvel, mezei virágokkal. A szűk és alacsony barlangtemplomban a szolgálatnak különös hangulata van.

Ünnepi istentiszteletet tartanak a Szent János apostol tiszteletére emelt kis kápolna-templomban is, a kikötő közelében, ahová ilyenkor a sok zarándok nem fér be, ezért az utcán szolgálnak, és az istentiszteletet a tenger morajlása kíséri. A hagyomány szerint, Szent János, ezen a helyen keresztelte meg a sziget első keresztényeit.

Mivel nincs mindenkinek lehetősége eljutni erre a szent helyre, hogy közösen ünnepeljünk, lelkileg vegyünk részt az ünnepségben a következő képsorok segítségével – ITT.

pravmir.ru-sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: