Hatezer szent vértanú


hatezer vértanúGrúziában, a Dávid pusztaságban, tizenkét virágzó monostor volt. Évszázadokon át a szerzetesek nagy száma gyűlt össze ezen a helyen.

Amikor 1616-ban, a perzsa sah megtámadta Grúziát, szörnyű pusztítást végzett, kiirtotta a keresztények nagy részét. Egyik alkalommal, éppen Húsvét reggelén, a sah vadászni indult, amikor sok fényt látott: a tizenkét monostor szerzetesei voltak azok, akik égő gyertyával a kezükben, körmenetet tartottak Húsvét hajnalán. Amikor a sah tudomására jutott, hogy azok szerzetesek, csodálkozva kérdezte: “Talán nem hánytuk kardélre egész Grúziát?”. Egyben megparancsolta katonáinak, hogy mindenkit fejezzenek le.

Ekkor egy angyal jött az elöljáróhoz, hogy tudomására hozza közelgő haláluk hírét. Az igumen elmondta a testvéreknek, és megengedte, hogy aki akar, az elmenekülhet. Mindössze két fiatal szerzetes menekült el a hegyekbe, a többiek a Pászkát ünnepelve, készültek a halálra. A katonák körbe vették a templomot. Arszenyij az elöljáró, eléjük ment és megkérte őket, hogy engedjék meg, hogy befejezzék a szolgálatot. Miután minden szerzetes részesült a Szent Titkokban, ünnepi öltözetben az ellenség elé álltak. A perzsák előbb az elöljárót fejezték le, majd sorra a többi szerzetest.

Innét a többi monostorhoz mentek a katonák, hogy hasonlóan járjanak el. A hegyekben rátaláltak a két rejtőzködő testvérre, akiket arra kényszerítettek, hogy vegyék fel az iszlám hitet. Miután Krisztus katonái ezt megtagadták, őket is lefejezték. Lefejezésük helyén egy rózsabokor nőtt, amely csodálatos jó illatot árasztott.

Ekképp fejeződött be a tizenkét monostor története, amelyek több mint ezer éven át Grúzia lelki kultúrájának bölcsőjét képezték. A XVII. század vége felé Arcsil, grúz király, meghagyta, hogy tárják fel a vértanúk ereklyéit, amelyek mind a mai napig műrót árasztanak, amely a legsúlyosabb betegségeket is meggyógyítja.

A szent vértanúk tisztelete csak a Grúz naptárban létezik. Emlékük április 10/23.

pravoslavie.ru -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: