A hatodik hét


vchod v Jer.A hatodik és egyben a szent Negyvened utolsó hetét virágos hétnek nevezi az Egyház, vonatkoztatva ezt az ágakra és virágokra, amellyel Jézus Krisztus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezünk.

Ilyenkor megújul a természet, virágba borulnak a fák, megszólal a madarak kara, mintegy készülve a Király fogadására, arra a nagy eseményre, amelyet a mi Urunk visz végbe a mi érdekünkben – a halál feletti győzelemre.

Megkezdve ezt a hetet, az Egyház előünnepi éneket hoz az Úrnak, imádkozva a böjtölőkért, hogy a negyvennapos böjt után ők is a Negyednapos Lázárral együtt támadjanak fel a bűn halálából.

Ez az előünnepi hét, mindnyájunkat felkészít és hív az Úr, Jeruzsálembe való Királyi bevonulására. Ezekben a napokban a tiszteletreméltó pusztalakók is visszatértek a monostorba a pusztából, ahová az ősi szokás szerint, az Urat utánozva, Aki 40 napig tartózkodott a pusztában imádkozva és böjtölve, a Szent Negyvened idejére elvonultak.

Igyekezzünk, hogy amit még nem tudtunk megtenni, vagy hanyagságból elmulasztottunk, azt még a fennmaradó néhány nap bepótoljuk, hogy méltóképp, és tiszta szívvel fogadjuk a megszentelt ágakat, ami mintegy hitvallás, keresztségünk megújítása, látható jele hovatartozásunknak. Ezért a megszentelt ágaknak nem csupán a hagyomány, a szokás jelentőségét tulajdonítjuk, de látható jelét adjuk vele, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus követői vagyunk.

Teremjük az erények virágát és terítsük Krisztus Urunk lába elé életünk megújult, szennytelen palástját, hogy gyermeki örömmel tudjuk kiáltani – Oszanna a magasságban, áldott, Aki az Úr nevében jő!

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: