Nagyböjt harmadik vasárnapja


Kereszthódoló vasárnap

krest_ion

A Szent Kereszt tavaszi ünnepe, mintegy 1400 évvel ezelőtt lett bevezetve. A bizánci-iráni háborúban a perzsák elfoglalták Jeruzsálemet, fogságba hurcolták a patriarchát és elrabolták az Életadó Keresztet is. Amikor a perzsák 626-ban az avarokkal és a szlávokkal szövetségre léptek, csaknem elfoglalták Konstantinápolyt. Az Istenanya csodálatos közbenjárására a főváros megmenekült a támadástól, és a háború folyamata is megváltozott, majd végül a bizánci császár megünnepelte a 26 évig tartó háború befejezését.

Feltehetően 631. március 6-án, az Életadó Kereszt visszakerült Jeruzsálembe, valamint a patriarcha is kiszabadult a fogságból. Ettől kezdve Jeruzsálemben ünnepelni kezdték az évfordulót – az Életadó Kereszt Jeruzsálembe való visszakerülését.

Amikor a nagyböjt idejének istentiszteleti rendjét állították össze, úgy határoztak, hogy a nagy ünnepeket, amelyek erre az időszakra esnek, áthelyezik szombatra és vasárnapra, hogy a böjt hétköznapjainak szigorú menetét ne bontsák meg. Ekkor a Szent Kereszt ünnepét a nagyböjt harmadik vasárnapjára helyezték.

Mivel a böjt közepén kezdődött el a hitjelöltek intenzív felkészítése, akiket Húsvétkor kereszteltek meg, ezért nagyon helyesnek találták, hogy ezt a felkészülést a Szent Kereszt előtt hódolva kezdjék. Aki ismeri a szertartások menetét, az tudja, hogy a jövő hét szerdájától, sajátos könyörgéseket iktatunk be a liturgiába a hitjelöltekért, vagyis akik a Keresztség szentségét készülnek felvenni.

Idővel ez a tisztán csak Jeruzsálemben tartott ünnep, már nem volt annyira aktuális az egész kereszténység számára, ezért a Szent Kereszt ünnepe új és mélyebb hangsúlyt kapott: mint emlékezés és segítségnyújtás a legszigorúbb böjt közepén.

Manapság már kevesen időzítik keresztségüket a Pászka ünnepéhez, mivel az évszázadok során szokássá vált a gyermekkorban való keresztelés, de őket sem akkor, noha előfordul, Húsvétkor keresztelik meg. Így megmaradt mára a Szent Kereszt tavaszi ünnepének az a jelentősége, hogy pont a nagyböjt felezésére esik, és a böjtben megfáradt ember, mint a remény fájára tekint a Szent Keresztre, és merít erőt a böjt második feléhez. Boruljunk le a Szent Kereszt előtt hittel és reménnyel, kérve a rajta megfeszített Urat, hogy emeljen bennünket is a menny magasságába, ahol minden hittel küzdőre és szenvedőre a megdicsőülés koronája vár.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: