Nagyböjt második vasárnapja


hrihorij PalamaSzent Gergely művelt ember volt, aki Áthosz Szent Hegyén kijárta a szerzetesség iskoláját, majd Isten, nyája pásztorává választotta őt. Élete teljes egészében megfelel annak a három fokos felmenetelnek, amiről Nüsszai Szent Gergely ír Mózessel kapcsolatban. Tanítása minden tekintetben kiemelkedő, így a Táborhegyi fényt illetően is.

Nem más ez, mint aroma dús bor a lelkileg érettek számára. Az egyszerű emberek számára Szent Gergely az erényesség tanításának tejét kínálta. Úgy, ahogyan azt egyszer egy angyal jelentette ki számára – a püspöki szolgálat kétféle sajátosságát: az angyal egy tejjel teli edényt nyújtott át Gergelynek, amely az ivás közben, fokozatosan aromás borrá változott.

Ez azt jelentette, hogy nem feltétlenül kell megtanítani mindenkit mindenre, hanem hozzámérni a tanítás szintjét a hallgatóság életének szintjéhez. Egyeseket a z egészséges tanítás tiszta tejével kell itatni, mint az újszülöttet. Másokat pedig, akik mér megerősödtek, tökéletesebbé váltak, – a nagy dogmák borával.

Megértve a szentet, ítéljük meg önmagunkat. Ne nyújtsuk ki kezünket addig a borral telt kehely után, amikor termetünknél fogva még a kezdetleges tanítás tejét kell innunk. Hanem inkább azt igyuk – hasznukra fordítva -, ami helyzetünknek megfelelően elő van írva, hogy ne szomorkodjunk a Táborhegy lábánál – amelyen Gergely az Úr dicsőségét látja -, és ne essünk a bálványimádás csapdájába, de fokozatosan haladjunk felfelé a hegyre, “ahonnét jön segítségem” (Zsoltár 120,1).

-Sf-

 

Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: