Halottak szombatja


IMG_3086_tsv_mAz idén az első közös halottak szombatja ezen a héten – 2018. február 10.-én van, a hagyomány szerint Húshagyó szombaton. Ezt a napot az Egyház az összes, Ádámtól napjainkig elhunyt atyáink, testvéreink emlékének szenteli.

A keresztény hagyományban a halottak emlékezetének szentelt napok külön helyet foglalnak el. Egybehangzóan a keresztény tanítással, az ember halála nem szünteti meg a szeretet azon kötelékeit, melyek még életében kötöttek bennünket hozzá. Ennek folytatása megmutatkozik a halottakért végzett közös, imádságos megemlékezésekben. Itt alá kell húznunk a Szentírás azon szavait, miszerint: „Ő nem a holtak Istene, hanem az élőké, hiszen mindenki érte él.” Lk 20,38. Mert Krisztus meghalt és feltámadt, hogy élők és holtak felett uralkodjon.

Ezért a halottakért végzett imádság a szeretet nagyon fontos cselekedetének számít. Ezért az Egyáz külön erre a célra jelölt ki több napot is az esztendő folyamán. Ezek közül az első a Húshagyó szombat, majd a Nagyböjt második, harmadik és negyedik szombatja. Majd a Fényes hét keddje, tehát Húsvét utáni kedd, az ötödik pedig a Pünkösd előtti szombat. Idetartozik még az őszi időszakban, októberben a Szent Demeter ünnepét megelőző szombat. Ez mindig október 26-át megelőző szombaton van. Ezeken a napokon nyilvános halotti megemlékezéseket, istentiszteletet végzünk a templomban, valamint a tisztelet jeléül felkeressük elhunyt szeretteink sírjait.

Mivel a Nagyböjt hétköznapjain nem végez az Egyház liturgiát – sem élőkért, sem holtakért – de, hogy ne maradjanak elhunytjaink az Egyház, üdvözítő közbenjárása nélkül, ezért lett elrendelve a közös halotti megemlékezés többnyire a Nagyböjt időszakában.

A zsidóknál a szombat volt az ünnepi pihenő nap. Krisztus Feltámadása az új Izráel kezdetét indította el: „Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, tulajdonul lefoglalt nép vagytok, hogy annak dicsőségét hirdessétek, aki a sötétségből világosságra hívott titeket.” (1Péter 2,9). A hét befejező napja a vasárnap lett a keresztények ünnepe éppen Krisztus Feltámadása miatt. Vasárnap a keresztények közös imádságos együttléte a templomban a szent Liturgán, a tisztes pihenés napja. A szombat a Mennyországban való örömteli nyugalom szimbólumává vált a földiek számára: „Ezért maradt meg a szombati nyugalom Isten népe számára. Aki ugyanis belép az Ő nyugalmába, az abbahagyja munkáját, mint Isten a magáét.” (Zsid 4,9-10).

Innét a szokás, beleépülve az Egyház hagyományába, hogy erre az alkalomra rendelt halotti megemlékezéseket végzünk elhunyt szeretteinkért. Ennek alapjait már az első században megtaláljuk, amiértis a szent atyák ezt az apostoloktól átvéve, számunkra így rendelték el. Ezért imádkozik erőteljesen az Egyház ezeken a napokon minden elhunyt gyermekéért, hogy mint a Mennyország választottai, méltóak legyenek a boldog és örök életre.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: