A szerzetesi élet kezdete


Szárovi Szent Szerafim tanítása a szerzetesi útra lépőnek

postrigHa valaki tanácsára, vagy mások parancsára, de bármilyen formán is kerültél ebbe a szent hajlékba, ne csüggedj: Isten gondot visel. Ha mindazt betartod, amit mondanak neked, te magad is üdvözülsz, és azok is, akikkel törődsz: Nem láttam, – mondja az Úr, – hogy elhagyatottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált.(Zsoltár 36,25). Ebben a hajlékban élve, tartsd be a következőket: a templomban állva, mindenre jól figyelj oda, ismerd meg a teljes templomi rendet, vagyis a vecsernyét, az esti és az éjféli zsolozsmát, a hajnali istentiszteletet, az imaórákat, tanuld meg ezeket észben tartani.

Ha a celládban tartózkodsz, és nincs kétkezi munkád, akkor azon légy, hogy olvass, legfőképp a Zsoltárokat. Igyekezz minden bekezdést többször is elolvasni, hogy az egészet észben tartsd. Ha van kétkezi munkád, akkor azzal foglalkozz, ha pedig valami más szolgálatra hívnak, eredj. Akár a kétkezi munkával, vagy más szolgálattal foglalkozol, szüntelenül mond az imát: Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!

Az ima közben figyelj magadra, vagyis, összpontosítsd az elmédet és egyesítsd azt a lelkeddel. Kezdetben, egy-két napig, vagy több napon át is, kizárólag az elmédben mondd, külön odafigyelve minden egyes szavára. Amikor majd az Isten az Ő kegyelmének melegével felmelegíti a szívedet, és majd egyesíti benned azt: akkor majd folyamatos lesz benned az ima, és mindig veled lesz, édesgetni és táplálni fog téged. Ugyanezt mondta Izajás próféta: világosság harmata a te harmatod. (Iz 26,19). Ha megtartod magadban ezt a lelki táplálékot, vagyis, Magával az Úrral való beszélgetést, akkor mi értelme van celláról cellára járni a testvérekhez, még ha valaki hívna is? Bizonyossággal mondom neked, hogy az üres beszéd, egyben a semmittevés szeretet is. Ha önmagadat sem érted, akkor vajon tudsz-e valamiről vélekedni, vagy másokat tanítani? Hallgass, szüntelenül hallgass és mindig gondolj Isten és az Ő neve jelenlétére. Senkivel se kezdeményezz beszélgetést, viszont, mindenképp ügyelj arra, hogy elkerüld azok megítélését, akik sokat beszélnek, vagy nevetgélnek. Ebben az esetben légy süket és néma, mondjanak bármit is rólad, engedd el a füled mellett. Például veheted Új Szent Istvánt, akiben megvolt a szüntelen ima, szelíd erkölcsű, szája hallgatag, szíve alázatos, töredelmes lelkületű, teste és lelke tiszta, szüzessége sértetlen, szegénysége valóságos, nincstelensége panaszmentes, engedelmessége következetes, dolgában türelmes és fáradozásaiban buzgó volt.

Az asztalnál ülve, ne nézelődj, és ne ítélkezz, hogy ki mennyit eszik, hanem magadra figyelj, a lelkedet imával táplálva. Délben egyél eleget, a vacsoránál pedig légy mértékletes. Minden éjjel, változtatások nélkül, aludj négy órát. Ha nagyon elgyengülnél, akkor napközben alhatsz egy keveset. Ezt kétségtelenül tartsd be életed végéig, mivel erre szükség van ahhoz, hogy a fejed nyugodt legyen. Én magam is, ifjúságomtól betartom ezt. Az Úristent is mindig arra kérjük, hogy az éjszaka folyamán adjon számunkra megnyugvást. Ha ilyen formán megőrzöd magad, akkor sohasem leszel levert, hanem egészséges és vidám.

Igazat mondok neked, ha így fogsz viselkedni, akkor változatlanul kitartasz életed végéig a szent hajlékban. Légy alázatos, és az Úr segítségedre lesz: mint világosságot, kihozza igazságodat és jogodat, mint a déli verőfényt (Zsoltár 36,6), és világít majd világosságod az emberek előtt. (Mt 5,16).

-Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: