Mi van az igazság és a hazugság között?


“Nincs semmi közbeeső dolog az igazság és a hazugság között”Efezusi Márk.

bárányfarkas

A hívatlan tanítókhoz, akiket a gőg és a saját vélemény irányít, Moszkvai Szent Filaret a következőket írta:

Ahhoz mérten, hogyha te tiszteled a tanítói méltóságot, amelyet Krisztus Egyháza állított, akkor nem teheted meg, hogy önkényesen elfoglald a tanítói posztot, vagy hogy könnyelműen rohangálj olyan tanítókhoz, akiket senki sem állított, és olyan próféták után, akiket nem Isten küldött. Hanem szelíd szófogadásban kell elvégezned az Evangélium tanulójának hivatását, olyan tanítók vezetése mellett, akiket Isten és az Egyház állított. Őrizkedve attól, hogy önmagad tanítója légy, és annál inkább attól, hogy a fentről való elhivatottság nélkül  másokat vezetni akarj, vagy kioktatni a tanítókat, akiket az Isten és az Egyház állított.

Filaret püspök Szent Jakab levelére hivatkozva mondja ezt: Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részünk.(Jak.3,1). Veszélyes azok tanítása, aki még maguk sem erősödtek meg a tapasztalatban, a saját szenvedélyeikkel szembeni harcban.

Aki csak nemrég tért a hitre, korától, képzetségétől, kultúrájától függetlenül, a lelki iskola kezdő tanulójának bizonyul. Nagy küzdelmek árán juthat csak el az Egyház évszázadokon át megszerzett tapasztalatának megszerzésére, hogy fokozatosam önmagát formálja. A pusztalakó Izajás atya óvva int attól, hogy olyan tanítson másokat, aki még maga is csak tanul: “Mások tanítására törekedni úgy, hogy mi magunkat tartjuk arra alkalmasnak, az a lélek elbukásának okául szolgál. Akit az önvélekedés irányít, és arra törekszik, hogy a felebarátját a szenvedélynélküliség állapotába vezesse, az a saját lelkét vezeti gyötrelmes állapotba. Tudd és lásd, hogy amikor felebarátodat egyik, vagy másik dolog megtételére tanítod, akkor te fegyverként hatsz, amellyel saját házadat rombolod le abban a pillanatban, amikor felebarátod házát próbálod rendbe hozni”.

Az önjelölt tanítói hajlam a gőg szüleménye, és veszélyes lelki betegséghez vezet, amely fokozatosan elhatalmasodik. Az Ilyen “tanító” az elején a hozzá közelállókat próbálja meggyógyítani. Majd az egész közösség életét át akarja rendezni. Fokozatosan pedig eljut arra a pontra, hogy elmarasztalóan bírálja az Egyház életét. Majd jelentkezik nála az Egyház “újjászületésének” szándéka.

Így pedig még a legjobb szándékkal tanítani szándékozó ember is a szakadék szélére sodorja azokat, akiket tanít, saját magát pedig ítélet alá vonja. Amikor új vallást – új evangéliumot hirdetnek számunkra, győzzük le a kísértést, és igyekezzünk megtartani azt, ami ősi, ami megpróbált, ami üdvösségünket szolgálja. Hiszen amikor vak vezet világtalant, mindketten gödörbe esnek. A hithez nem a hangos szóval előadott új tanítás, de a bűnbánat vezet. Ezért, aki egyenes úton jutott el a hithez, vagyis a bűnbánat útján, az a parancsolatok megtartója és a jócselekedetek megtevője lesz – Remete Szent Teofán.

A bőbeszédű, de lényegi tartalom nélküli, és főleg Isten igazságait mellőző tanítók hasonlítanak a terméketlen fügefához, amelyen bár sok levél volt, de termés egy szem sem, ezért Jézus megvonta tőle az áldást – az pedig elszáradt. Ilyenek a nem Istentől küldött tanítók is, akik sokat beszélnek a hitről, de magát a hitet nem birtokolják.

Nem ritka, hogy még a látszólag kellő ismeretekkel rendelkező ember is hajlamos elámulni és a nyájas, álnok mosoly kíséretében előadott, noha fülnek kellemes, de a léleknek halálos kecsegtetéssel előadott hazugságot igazságként könyvelni el. János, a szeretett tanítvány azt mondja: “Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől származnak-e, mert sok hamis próféta ment ki a világba”. (1Jn4,1).

-Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: