Az Úr megkeresztelkedésének előünnepe


Előkészület

Az V. századig egy napon ünnepelték Krisztus születését és Keresztelését. Innét van az elnevezés is – Úrjelenés. Ugyanis megjelent az Úr testben, egyben kinyilatkoztatott a Szent Háromság. Később a két ünnep időpontját szétválasztották, és úgy kezdték el ünnepelni, mint azt ma is ismerjük. Két nagy ünnep, és mint olyanra, kellő módon kell, hogy fel is készüljünk, nehogy nézzünk, de ne lássunk, halljunk, de ne értsünk.

A két ünnep közötti időszak böjttől mentes, sőt ebben az időszakban leborulásokat sem végzünk, sem a templomban, sem a magánimádkozás idején. Majd a második ünnepre készülve, ugyanolyan szabályok mellett, mint az előzőre való készüléskor, böjti napot tartunk.

Ezért a holnapi nap már nincs felmentés, ami az étkezést illeti, mert hiszen a böjt a megtartóztatás ideje. Erre int bennünket az Egyház is, amikor azt mondja: Ha az Isten kegyelme vezet bennünket, megszabadulunk a túlzásoktól – mondja a Tipikon. Ebben az esetben a túlzás alatt azt érti a szabályzat, amikor a szükségesnél többet eszünk, csak úgy megszokásból, mondván, “jól kell lakni”, amikor nem annyit eszik az ember, amennyire szüksége van a szervezetének, az egészsége megvédésére érdekében, de annyit, amennyit bír.

Természetesen, mindenki erejéhez képest böjtöl, táplálkozva az isteni kegyelem forrásából, – vagy nem. Ez utóbbinak bizony nagyon nehezére esik, akár csak egy napos böjtöt is tartani. A két ünnep közötti időszak viszont elegendő időt adott mindenki számára, hogy bőséges lakomát üljön. Holnap, január 5/18 – a böjtnek van az ideje.

Sajnos az emberek hamar felejtenek, és legtöbbször, csak úgy tesznek, hogy nem emlékeznek, mert ez így kényelmes számukra. Sokszor találom magamat szemben a “két ünnep közötti” kifejezéssel, de csak elenyésző azok száma, akik ennek az időszaknak az eredeti jelentésére gondolnak – Krisztus Születése és Keresztelése. Sokkal inkább a karácsony, amire nem is Krisztus születéseként tekintenek, – a deformált elnevezéseket mindenki jól ismeri, sőt sokan a magát kereszténynek valló emberek is előszeretettel használják azokat. Nos, ezek számára a két ünnep a karácsony és az újév, sokszor hallom ennek a magyarázatát.

Legyen neked hited szerint, – válaszolok a Szentírás szavával mindazoknak, akik így hisznek. Azonban aki Krisztus Keresztelését a második nagy ünnepnek tartja, annak legyen fontos a holnapi előkészület, és a böjt, mert akinek nincs böjtje, bizony nincs ünnepe sem.

Szegény ember az, akinek nincs ünnepe, és nem azért, mert Isten szűkön adott volna okot az ünneplésre, hanem mert hanyagul viselkedik Isten, ember és a saját lelke iránt.

Legyen szép és kiegyensúlyozott a holnapi böjtünk, hogy maga az ünnep még szebb lehessen, ragyogja azt be a böjttel megtisztított lelkünk és értelmünk Istentől kapott sugara.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: