Az igazi vigasztalás


Egy asszonynak, akit nagy szomorúság kínoz

utisenijeÍrod, hogy valamilyen nagy és érthetetlen szomorúság kínoz. Testileg egészséges vagy, otthonod teli van, de a szíved üres. Éppen a szíved van teli sötét szomorúsággal. Kényszerből jársz el szórakozni és mulatni, de az még jobban növeli a szomorúságodat.

Jól vigyázz, ez veszélyes lelki betegség. Ez az egész lelket elsorvasztja. Az ilyen szomorúságot az Egyház halálos bűnnek tekinti. Mert az apostol szavai szerint kétféle szomorúság van: az Isten szerint való szomorúság állhatatos megtérést szerez az üdvösségre – a világ szomorúsága azonban halált szerez. Látható, hogy nálad ez a másik szomorúság van jelen.

Az Isten szerinti szomorúság akkor jelentkezik az emberben, amikor az visszagondol bűneire, és Istenhez kiáltva bánja azokat. Vagy, ha valaki szomorú más emberek bűnei miatt. Vagy, ha valaki buzgó az Isten-hitében, és szomorúsággal nézi, hogyan szakadnak el az emberek a hittől. Az ilyen szomorúságot Isten boldogságra fordítja. Mint, ahogy Pál írja az apostolokról és az összes igazi Krisztus szolgáiról, hogy ők, mint szomorkodók, és mégis mindig örvendezők. Örvendeznek, mert érzik Isten közelségét és hatalmát. És megkapják az Isten vigasztalását. A zsoltáríró is mondja: Istenre gondoltam és fölvidultam.

A szentek szomorúsága a felhőre hasonlít, amin keresztül a nap reménysége világít. A te szomorúságod pedig a napfogyatkozásra hasonlít. Sok kis rossz tetted és bűnöd lehetett, amelyekről azt gondoltad, hogy elenyészők, és nem gyóntad- és bántad meg őket. Mint a régi pókháló, az most körülvette szívedet, és mint egy nagy fészket alkotott annak a nagy szomorúság számára, amelyet a gonosz démoni erő kárörvendően támogat benned. Ezért tekintsd át az egész életedet; vizsgáld meg magad, és mind gyónd meg. A gyónással megtisztítod a lelked otthonát és kiszellőzteted azt. A Szent Lélek által friss és egészséges levegő lesz benned. Utána kezd el bátran cselekedni mindazt, ami jó. Mondjuk, kezd el az alamizsnával Jézus nevében. Jól jegyezd meg: Jézus nevében. Krisztus ezt látni és érezni fogja, és hamarosan boldogsággal fog megajándékozni. Kimondhatatlan boldogsággal, amelyet csak Ő tud adni, és amelyet semmilyen bánat és szenvedés, sem démoni erő nem bír elsötétíteni.

Olvasd a Zsoltárt. Az a könyv a szomorú lelkek számára van, a vigasztalás könyve. Az Úr tegyen boldoggá téged mihamar.

Szent Nikolaj Velimirović „MISIONARSKA PISMA” című könyvéből .- IK-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: