Vízkereszt előünnepe


január 2-5/15-18

bohojavlen

Visszafordult egykor Jordán folyó Elisszeus palástjának érintése által, midőn Illés a mennyekbe ragadtatott; és a vizek kétfelé oszlottak, és a víz száraz úttá vált néki, valóban jelképéül a keresztségnek, amelyen át mi átkelünk az életnek zajló folyamatán. Krisztus megjelent a Jordánnál, hogy megszentelje a vizeket.

A liturgikus szövegek arról szólnak, hogy amikor Krisztus megjelent a Jordánnál, reszketett a Keresztelő keze, – mert tudta, hogy maga a Megváltó jött el hozzá. Mitől is félhetett ennyire a próféta és Előhírnök, János? Tudta jól, mivel próféta volt, hogy neki kell megkeresztelnie Krisztust. Ebből következik, hogy az a félelem, az a reszketés, nem olyan félelem volt, amit mi, emberek érzünk különböző esetekben. Ez mindenképp a tiszteletből, a kimondhatatlan titokból fakadó tisztelet jele volt.

Gondoljunk csak a zsoltár szavaira – szolgáljatok az Úrnak félelemmel… – talán azt akarja az Isten, hogy az Ő teremtménye, akit mindhalálig szeretet, örök remegésben és félelemben éljen? Semmiképp. Itt a félelem, ha van olyan ebben a helyzetben, a mélységes felismerésből, – hogy Maga az Isten Fia jön el a teremtményhez, hogy tanúságot tegyen az Ő alázatáról, szeretetéről, és az Atya iránti engedelmességéről – eredő tisztelet.

Milyen lelkülettel készülünk az idén mi, erre a nagy és titokzatos találkozásra?

Milyen érzésekkel merítünk a vízből, amely megszentel, lemos, éltet?

Van még a ma emberében, ha csak egy szikrányi is abból a tiszteletből faladó félelemből, amelytől a Keresztelő keze is megremegett?

Közel a pillanat, igyekezzünk magunkat ráhangolni a Szent Háromság a Jordánban való megjelenésére. De ne higgyük, hogy csak a múltban megtörtént eseményt ünnepeljük ezen a napon, hiszen évente megismétlődő csoda, hogy pont ezen a napon, január 19-én, a Jordán folyó visszatartja folyását, pont úgy, mint amikor az Üdvözítő Maga lépett annak vizeibe.

A szellemi Jordánba lépve, tartsuk vissza mi is mindazt, ami személyes életünkben zavarossá teszi az életünk vizét. Tiszteletből, és a mélységes hitből fakadó meghatottsággal közeledjünk a bennünket vízzel és Szent Lélekkel megújító Megváltónkhoz.

 igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: