Tiszteletreméltó Szpiridon és Nikodémusz


– A kijevi barlangmonostor proszfora sütői –

október 31/ november 13

A boldog Szpiridon, egyszerű keresztény család sarja volt. Nem ismerte az írást, de birtokolta a hit nyelvét, és gazdagsága az Istennek tetsző jótéteményei voltak. Isten félelmében, a tökéletességet óhajtva szívévében, 1139-ben, belépett a kijevi barlangmonostorba, magára vállalva a küzdők sorsát. Mikor már tisztes kort ért el, buzgó tanulásba kezdett és kívülről megtanulta az összes Zsoltárt, ezért minden nap fejből énekelte a Zsoltárokat.

Szpiridon tisztes életét, jóságát és a munka szeretetét látva Pimen, az elöljáró, Istennek tetsző szent szolgálatot bízott rá – az Eucharisztia szolgálatához sütni a kenyeret. Szpiridon, úgy a favágás, mint a tészta dagasztása közben, gondolatait mindig az Úrra összpontosította, ebben pedig a Zsoltárok szüntelen éneklése volt segítségére. Ilyen módon, ahogy készítette a felajánláshoz a kenyeret, egyben önmagát is a dicséret áldozatul hozta Istennek, a Neki tetsző módon.

Egyik alkalommal, amikor éppen begyújtott a kemencébe, hirtelen lángra kapott a padló. Ekkor a szent, a saját öltözetével eltorlaszolta a kemence száját, majd reverendájának két úját összekötve, elrohant a kúthoz, hogy vizet merítsen vele, majd segítségül hívta a testvéreket. Kiáltozására oda szaladtak a testvérek, ahol elcsodálkozva nézték, hogy a kemence száját eltorlaszoló szerzetesi öltözet sérületlen maradt, és az összekötött reverendából a víz nem folyt ki, így a tűz sikeresen el lett oltva. Közösen adtak hálát az Úrnak, Aki az Ő hűséges szolgájának ilyen csodálatos módon sietett segítségére.

Szpiridonal együtt szolgált Nikodémusz szerzetes is. Nagy odaadással követte Szpiridont úgy a szolgálatban, mint a lelki küzdelmekben. Ketten együtt, harminc éven át sütötték a proszforát, és hajlott kort érve el, hunytak el Krisztusban. Drága ereklyéik a Közeli barlangokban nyugszanak.

pravoslavie.ru-Sf-

 

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: