A szenvedés lelki haszna IV.


Ez a szeretet, amellyel hív bennünket Krisztus, felülmúl minden más szeretetet. Látjátok, hogy mit mond Ő? “Jól figyeljetek, – azt mondja Krisztus, – hogy aki jobban szereti apját, vagy anyját, mint Engem, az nem méltó Hozzám” Mt 10,37. Eljön hozzád Krisztus és azt mondja: “Ha te jobban szereted apádat, vagy anyádat, mint Engem, akkor te nem vagy Hozzám méltó. Ha te jobban szereted az életedet Nálamnál, nem vagy méltó”.

Miért?

Hogy rámutassunk, hogy senki sem gyűlöli saját szüleit, – mi határtalanul szeretjük őket, de ebben a szeretetben egy meghatározott rangsor van, és az Isten iránti szeretet – az láng, tűz, amely ha felgyullad az ember szívében, kiterjed mindenkire környezetünkben. Senkit sem gyűlölhetsz, ha szereted Krisztust, de a másik iránti szeretetből nem olthatod ki szeretetedet Isten iránt.

Néha természetesen, sok gond között találjuk magunkat. A vértanúk, gyermekek is sokszor voltak ilyen helyzetben.

Gondoljunk csak Szent Kapliopiuszra (+304), aki egy 15 éves vértanú volt. Elfogták a pogányok és megkérdezték tőle, hogy keresztény-e, és teljes bizonyossággal igazolta. Ezért úgy döntöttek, hogy megölik. Jelen volt az anyja is. Úgy határoztak, hogy keresztre feszítik. Noha a pogányok mit sem tudtak erről, épp Nagypéntek volt, amikor keresztre feszítették. Az anyja pedig a kereszt alatt állt és nem azért, hogy sirassa fiát, de azért ment oda, hogy gyermeke meg ne inogjon, és meg ne tagadja Krisztust! Gondoljátok csak meg, hogy a szeretetnek milyen rangsora volt az ő lelkében!

Ugyanez történt a negyven szent vértanúval is, és a közülük legfiatalabbnak, Melitonnak az anyjával. Amikor kiemelték őket a tóból, Szebasztában, és mind halott volt, csupán csak Meliton maradt életben. A 39 vértanú testét fölrakták egy taligára, és elvitték egy közeli helyre, hogy ott elégessék őket. Amikor Meliton anyja megtudta, hogy gyermeke még életben van, és nem vitték el a többivel, vállára vette és a taliga után sietett, hogy a többihez tegye őt, hogy el ne veszítse a vértanúság koszorúját.

Szent Perpetua 20 éves fiatalasszony volt, épp csak, hogy szült. Sziklinálus lánya volt, vagyis a miniszteré, bár börtönbe vetették, de mégsem tudták rábírni, hogy megváltoztassa hitét. Eljött a férje, megfogta a gyermeket és azt mondta:

– Sajnáld meg a gyermekedet. Mi lesz vele, ki fogja etetni, ki fogja felnevelni?

És nem adták neki oda gyermeket, hogy megtörjék a lelkét.

Vagyis, gondoljatok csak bele, hogy micsoda harc volt ez, de mindennek ellenére a vértanúk hajlíthatatlanok maradtak.

Nagyon jól beszél Aranyszájú Szent János Szalomiáról, akinek hét gyermeke volt (a szent Makkabeus testvérek), mindet megölték anyjuk szemeláttára. Egyiket a fortyogó katlanba dobták, másikat felakasztották, harmadikat lefejezték. Ő zsidó volt, zsidó nyelven ezt mondta nekik:

– Vigyázzatok, nehogy megtagadjátok a hiteteket! Maradjatok hűek Istenhez és ne féljetek az ideig tartó kínzásoktól, de legyen szemeitek előtt Isten szeretete!

Mi is várjuk a Krisztussal való találkozást, kínzásokat viselvén el és akkor majd találkozunk Krisztussal, ne féljetek.

Aranyszájú is dicsérettel illeti őt: “Tekints a vértanúnőre. Mindezek után ő maga is vértanúságot szenvedett, minek előtte hétszer is meghalt, mint anya, amikor sorra megölték gyermekeit. Ó, boldog az az anya, amely legyőzte a természetet!”.

A legerősebb érzés a világon – az anyaság. Ki tudná ezt elmondani? Még a legkisebb madárnak is van anyai érzelme. Mész a magad útján, és a kismadár anyja megtámad téged. Mindenek ellenére, ez a legerősebb érzés is, visszalép Isten szeretet előtt, és értelmet ad minden továbbinak.

Végső soron az Egyházban az, ami összeköt bennünket a világgal, – az nem egy valamiféle eszme, de meghatározott viszonyulás. Az Egyházban a Jézus Krisztus személye iránti szeretet valódi viszonyulását gyakorlod. Vagyis azt, amiről Szent Péter apostol beszél: “Noha ti nem láttátok Krisztust személyesen, de szeretitek Őt!”.

Atanáz, limassoli metropolita, dveri.bg – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: