Az Istenszülő Elszenderedése aug. 15/28


 

Az angyalok a Szűz elhunytátá látván, elámultak azon, hogyan szállott a Szűz a földről a mennybe.

Legyőzettek a természet törvényei Tebenned, óh tisztaságos Szűz, mert szűzi volt a szülésed, és az életet jegyezte el halálod. Ki a szülés után is Szűz maradtál és a halál után is élsz, Istennek Szülője, mindenkor oltalmazod a Te örökségedet.  

(meghallgatható MP3-ban)

Ez az ünnep a világi, nem vallásos ember számára, a megértés tekintetében, a legváratlanabb dolog az ünnepek terén. Azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon mit is ünneplünk? És egyáltalán, lehet-e a halált ünnepelni? Azonban a szó, amelyet ebben az esetben használunk, az nem a halál, vagy a meghalás, de a sokkal másabb hangzású – elszenderedés.

Az ünnep értelme pedig abban rejlik, hogy nem létezik már többé a halál olyan formájában, mint ahogyan az a Krisztus feltámadása előtti időszakban létezett. Mert a feltámadás után már nem létezik többé a keserűség azon formája, elképzelése a halálról, ezért aki hisz a Feltámadottban, az már nem fél a haláltól.

Maga az apostol is győzelmi éneket kiált a halál felett, amikor az mondja: “Hiszen számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség”. – Fil.1,21. Az Istenszülő a földről való távozása után sem hagyta el a világot, mint ahogyan az ünnep liturgikus szövege is mondja: Szülésedben a szüzességet megőrizted, elhunytodban a világot el nem hagytad,..

Ez az ünnep egyik legkedveltebb az ünnepek sorában. Mutatja ezt az is, hogy sok templom épp ennek az ünnepnek a tiszteletére van szentelve. Nagyon sok, úgy a női, mint a férfi monostorok közül ezt választották főünnepként.

A hagyomány szerint, az Istenszülőnek, imádkozás közben megjelent Gábor arkangyal, aki Isten nagy dolgait adta tudtul Neki. A tündöklő angyal elmondta, hogy három nap múlva véget ér az Ő földi zarándoklata, mert az Isten az örök hazába viszi Őt. Maga Krisztus, angyalok és az igazak lelkeinek kíséretében jött el ama pillanatban. Az Istenszülő pedig, minden testi szenvedéstől mentesen, mintegy édes álomba merült.

Az angyalok a Szűz elhunytát látván, elámultak azon, hogyan szállott a Szűz a földről a mennybe – mondja a liturgikus szöveg.

Dicsérjük, és magasztaljuk Isten nagyságát ezen az ünnepen, Aki hatalmánál fogva, mindent megtehet, aki Szűznek ilyen csodálatos átköltözést ajándékozott. Utánozva az Ő szent életét, kérjük Istent, hogy nekünk is ajándékozzon boldog elköltözést.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: