A szenvedés lelki haszna III.


Gyermekeim, nagy hazugság azt hinni, és beképzelni magunknak, hogy mi hibátlanok lennék, mint ahogyan ezt a protestáns denominációk képzelik: “Ó, milyen csodálatos!”. Elmész hozzájuk, és széles mosollyal fogadnak, és mindannyian azt énekelik: “La-la-la”. Lám, ilyen dolgok vannak.  Vagy talán meg lehet változtatni az embert a mesterséges, széles mosollyal, mézes szavakkal és énekkel? Itt bizony, mindenekelőtt ökölharcot kell vívnunk a bűnnel, először is önmagunkkal szemben.

És sok szerencsétlen ortodox is felkeresi ezeket a közösségeket, és tévelygésbe esve azt mondja: “Én voltam ott, ott olyan jó, körös-körül mosolygó emberek, olyan udvariasak, együtt énekeltünk.” Majd aztán látsz a körükben néhány idős, kifestett dámát, akik szerencsétlenek, az Egyházban nem találják helyüket és azt mondják: “Hát a mi templomunkban nem szépen énekelnek, a papok szakállt és hosszú hajat viselnek. Miért is nem szépítkeznek egy kicsit?”

Ilyen, és ehhez hasonló esztelenséget hallasz. Egy másik megint azt mondja, – “Mi elmentünk abba a “templomba”, ott a pásztor olyan udvarias volt, az ajtónál fogadott bennünket, mindenkinek külön köszönt és mosolygott.” Jól van, ez természetes, hogy mosolygott rád, de a dolgok lényege nem ebben van, ilyen formán nem vagy képes megváltoztatni az embereket.

Tudjátok, gyermekeim, milyen rettenetes dolog az, amikor teret kap a képmutatás – és bizony sokszor a családon belül is? El bírod képzelni azt a helyzetet, amikor valakihez vendégségbe mész és ott a háziasszony, vezeték nevén szólítja férjét, vagy amikor egy ifjú szintén vezeték nevén mutatja be valakinek kedvesét? Ebben van valami, ami nagyon egészségtelen. Miféle viselkedés ez? Igenis, szólítsd őt nevén! A képmutatás az halott forma. Mégpedig minden esetben.

Akit noha nem láttatok, mégis szerettek; bár most sem látjátok, mégis hisztek benne. De mivel hisztek, ujjonghattok a megdicsőültek kimondhatatlan örömével. 1Pt 1,8.

Péter apostol idejében voltak olyan keresztények, akik látták Krisztust, de voltak olyanok is, akik sohasem látták Őt. Az apostol az utóbbiaknak írja ezeket. Ő maga látta Őt, és találkozott Vele.

“Akit noha nem láttatok, mégis szerettek”. Itt azt szeretném elmondani nektek, hogy mi, az Egyházban pontosan ezt tesszük. És ha meg akarjátok találni az értelmét Krisztus keresésének, ahhoz meg kell értenetek egy nagyon fontos dolgot: az Egyházban mi nem formáljuk a hívő embereket, a hit – egy a fokozatok közül, de még nem tökéletes. Az Egyházban mi azokat az embereket formáljuk, akik nem csupán csak hisznek Krisztusban, – és amikor azt mondom, hogy “hisznek”, akkor az alatt azt értem, hogy hisznek Isten létezésében, – de azokat az embereket formáljuk, akik szeretik Krisztust. Mert mi arra vagyunk hivatva, hogy szeressük Krisztust, és nem mindössze arra, hogy higgyünk létezésében.

Ez pedig a mai keresztények nagy baja. Ha megkérdezel valakit, ő azt válaszolja majd neked:

– Én természetesen, hiszek Krisztusban!

Ő nem hitetlen, – “én hiszek Krisztusban”. Viszont ő nem szereti Krisztust, mivel nem hajlandó semmit sem tenni Krisztusért, csupán csak hinni akar Benne, hogy mások ne tartsák őt hitetlennek. Vagy pedig felhasználja Őt akkor, amikor szüksége van rá, mondván:

– Természetesen, figyeld csak meg: én akárhányszor is volt szükségem Istenre, imádkoztam Hozzá, Ő pedig meghallgatott engem!

Isten – olyasvalaki, akit használunk. “Valamire szükségem van, – imádkozok, és Ő pedig meghallgat engem!. És természetesen, amikor Neki van szüksége rám, és Őt szintén meghallgatom! Vagyis, például ha Isten azt akarja, hogy megtartsam az Ő valamelyik ünnepét, – én megteszem azt! Ha azt akarja, hogy legalább havonta eljárjak templomba, – elmegyek! Azt akarja, hogy néhány elementáris parancsát megtartsam, – én meg is teszem! Kereskedői viszony van Isten és közöttem: én Neki dolgozok, Ő pedig nekem, és mindketten rendben vagyunk. Egyikünknek sincs panasza a másikra, és mindenki meg van elégedve. Mindazonáltal anélkül, hogy túl sok szabadságot biztosítanék Számára: tudja csak a Saját mértékét, ismerje Saját korlátait! Az Istennek tudnia kell, hogy nem kérhet tőlünk sokat: csupán csak néhány olyan dolgot kérjen tőlünk, amit meg tudunk tenni, de azon felül – semmi többet, azért, mert ettől esetleg megváltozhatnak a viszonyok”.

Ha pedig valaki megtéved, és ezen felül is valamit megtesz, akkor kezdődnek a gondok. Nagy problémák kezdődnek. Beismerem előttetek, hogy a legnagyobb gondok, amelyek az egyházi körökben jelen vannak, ezektől az emberektől származnak. Az ilyen típusú, – úgynevezett vallásos emberektől, akik számára az Isten – csupán csak vallás, vagyis egy meghatározott vallási tény.

Számukra Krisztus – nem Kinyilatkoztatás. Ők nem szeretik Krisztust. Miért? Azért, mert számukra Krisztus – csak ideológia, vallás, a kizárólagosan jó és nagyszerű, arany eszmék összessége – azonban soha senki sem szeretheti csupán csak magát az eszmét. Van-e közöttetek olyan, aki csupán csak az eszme miatt ép házasságra? Ez teljességgel lehetetlen. Azért lépsz házasságra egy másik emberrel, egy másik személyiséggel, mert meghatározott a viszonyulásod ehhez a személyhez.

Az Egyházban soha sincs valamiféle eszme, az Egyház ellene van mindenféle ideológiának, filozófiának, mindenféle üzérkedésnek – ez az, amit jól el kell sajátítanunk azért, mert sajnos, ez erősen megnyilvánult a vallásos tanokban. Számunkra az Isten kötelesség volt, moralizmus, kötelezettség volt. Nem tanultuk meg azt, hogy számunkra az Isten – szeretett Személy, és az ember beleszeretett az Istenbe, szereti Krisztust, és nagyon szereti, annyira erősen szereti Őt, hogy semmilyen más szeretet nem állhat Krisztus szeretete elé, sőt még a saját “énünk” iránti szeretet sem.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: