Volt-e VIII. egyetemes zsinat?


Összesen hét egyetemes zsinat volt. Ugyanis 1054-ben, a keresztény Egyház megszűnt egységes lenni és két ágban létezett tovább – Keleti és Nyugati. Amennyiben létezett a megosztás, nem volt lehetőség egyetemes zsinat összehívására, amely közös lett volna az egész kereszténység számára. Mindössze csak helyi zsinatok voltak.

A XV. században kísérletet tettek a nyolcadik egyetemes zsinat összehívására. Ebben a történelmi időszakban a Nyugati Egyház a pápa vezetése alatt határozott helyzetet foglalt el, Keleten viszont a messzemenőkig minden tekintetben, nyugtalan helyzet uralkodott. A bizánci birodalmat az oszmán hadsereg szállta meg. A törökök csaknem az egész bizánci területet elfoglalták. Éppen ezért, a bizánci birodalom területe alig lépte túl a főváros, Konstantinápoly határait.

A görögök nagyon jól tudták, hogy a főváros elfoglalása után a mohamedánok nem tűrik meg földjükön a hitetleneket és ezek közül is az elsők, akiket utolér a vész, az ortodox keresztények lesznek.

Bizánc helyzete végzetes volt, azonban a római pápa váratlanul katonai segítséget ajánlott fel. Igaz, azzal a feltétellel, hogy a keleti keresztények egységre – unióra lépnek a nyugatiakkal. Ezek szerint az Egyház ismét egységessé válna, amelynek élén a pápa állna, és az egyesült hadsereg elűzné a muzulmánokat. A keleti és a nyugati keresztények azon voltak, hogy összehívják az egyetemes zsinatot – határozatot hozni arról, hogy lehetséges-e vagy sem az Egyház egyesülése.

A zsinatot kezdetben Ferrarába hívták össze, majd áthelyezték Firenzébe. A bukás köve abban a latin tanításban rejlett, amely szerint a Szentlélek az Atyától és a Fiútól származik, vagyis a filioque. Bármennyire is próbálkoztak a római bíborosok, bármilyen ékesszólással is győzködték az Ortodox Egyház képviselőit, semmiképp sem tudták meggyőzni a keleti keresztényeket, hogy elfogadják ezt az elképzelést.

A görögök részéről, Efezus metropolitája, Márk volt a leghajlíthatatlanabb. Mígnem végül minden ellentét a keleti Márk és a nyugati dominikánus János közötti ellenállásba torkollott. Kettejük hosszú vitatkozása kifárasztotta a zsinat résztvevőit annyira, hogy Márknak megtiltották, hogy részt vegyen a zsinat ülésein, a görögöket pedig ultimátum elé állították: vagy elfogadják a latin tanítást, vagy pedig térjenek vissza a megszállt Bizáncba.

A zsinat bezárásának létezett egy másik oka is: a zsinat összes költségeit Róma állta. Azonban ez sokáig nem mehetett így tovább, és egy szép napon a nyugati keresztények bejelentették, hogy egyszerűen felfüggesztik az fenntartásra való pénz folyósítását.

Végül több egyházi személy, a görögök részéről aláírta az unióról szóló egyezményt. Efezusi Márk ettől határozottan elzárkózott. Az egyezmény görög és latin nyelven íródott, amely végül is a kívánt eredményhez nem vezetett. Az első közös liturgián a görögök elzárkóztak attól, hogy latin szokás szerint áldozzanak, a latinok pedig attól, hogy görög szokás szerint. Mindezt még az is tetézte, hogy a Bizáncba való visszatérés után többen bűnösnek nyilvánították magukat amiatt, hogy aláírták az egyezményt, és nem kevés volt közülük olyan, aki lemondott egyházi rangjáról.

A zsinatot meg nem tartottnak nyilvánították. A görögök nem kapták meg a katonai segítséget, és néhány év múltán, 1453-ban, a birodalom elbukott.

taday.ru -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Történelem

3 hozzászólás - “Volt-e VIII. egyetemes zsinat?”

 1. Miklós Says:

  Annyit még érdemes tudni, hogy hagyományosan az orthodox atyák és egyháztörténészek között előfordul, hogy VIII. Egyetemes Zsinatnak tekintik a 879—880-es IV. Konstantinápolyi (más néven: a Szent Szophiában tartott) Zsinatot – ez a Zsinat igazolta Szent Photioszt és mondott anathémát (ismét) a Nicea-Konstantinápolyi Hitvallás megváltoztatóira. A görög egyházi gondolkodásban nagyon elterjedt, hogy ezt tekintik a VIII. Egyetemes Zsinatnak (részt vettek rajta VIII. János római pápa küldöttei is, akik aláírták a zsinati határozatokat)

  Vannak, akik Egyetemes Zsinatnak tartják – már a szakadás utáni Orthodox Egyház keretében, ezen már nem vettek részt a nyugatiak küldöttei – az V. Konstantinápolyi Zsinatot is, ami tk. nem is érthetetlen, hiszen ez a zsinat Palamasz Szent Gergely és a hészükhia tanítását igazolta és elítélt az azt megtámadó Barlaam filozófust és tanait. Ezáltal pedig egy egyetemes dogmát erősített meg. Jelentősége szerint a zsinatot méltán lehet egyetemesnek tekinteni.

  Tény azonban, hogy e két zsinat Egyetemes “státusa” vitatható. Tk. ha összeülne új Egyetemes Zsinat, az nem a VIII. lenne, hanem a IX. és a 879-880-as zsinat határozatait kellene utólag megerősítenie (ez minden egyetemes zsinat esetében így volt, hogy utólag kimondta a korábbi zsinatok egyetemességét). Tehát egy új zsinat nem a VII. E.Zsinatot erősítené meg (azt már épp a 879-880-as zsinat ismerte el), hanem VIII.-ként a 879-880-as IV. Konstantinápolyit.

  • -Sf- Says:

   ezt majd a zsinati atyák – ha lesz ujabb zsinat – majd eldöntik, bár az idő múlásával egyre nehezebben tudnak haladni az előkészületekkel

   • Miklós Says:

    Most nem a 8. Egyetemes Zsinatot készítik elő (bár néha vannak ilyen hiresztelések is, főleg amolyan riogatás szintjén, mert orosz közegben az úgymond 8. egyetemes zsinatnak van egyfajta apokaliptikus híre…) Most az Orthodox Egyház Nagy és Szent Zsinatának előkészületei folynak, nem pedig egyetemes zsinatról. De egyébként az orosz közegben a Szent Szophiában tartott 879-880-as zsinatot ritkán nevezik VIII. Egyetemes Zsinatnak, míg görög közegben elterjedtebb ez az elképzelés. A katolikusok pedig természetesen még zsinatnak sem ismerik el, ők egy teljesen más Zsinatot tartanak VIII. Egyetemes Zsinatnak (ha jól emlékszem, hivatalosan nem a firenzeit, hanem azt, ami Photioszt elítélte)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: