A tiltott gyümölcs


Azokat a helyeket, amelyek alkalmat adnak számodra az elbukáshoz, kerüld, mint az ostorcsapást, mert amikor számunkra láthatatlan a tiltott gyümölcs, akkor bennünk a vágy is gyengébb.

Létrás szent János

Mert minden ember életében van valamilyen tiltott gyümölcs. Egyeseknél egy egész csokorra való is található. Mindenekelőtt azonban, fel kell őket ismernünk. Mindezt a Szentírás segítségével megtehetjük. Miután pedig felismertük, jól el kell őket rejteni a szemünk elől, vagy pedig nekünk magunknak kerülni kell őket. Hogy mindez hogyan lehetséges, azt megtudhatjuk a szentatyák írásaiból – csak cselekednünk kell.

A legfontosabb azonban – amit a szentatyák tanítanak, és amit felismerünk saját tapasztalásunk útján – az nem más, mint mindenképp elkerülni az olyan eseteket, amikor a tiltott gyümölccsel érintkezhetünk. Azért, mert amíg e halandó testben élünk, mi mindnyájan gyengék vagyunk, és éppen ezért, a tiltott gyümölcs az elbukott test számára nagyon is édes.

lib. pravmir.ru -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

2 hozzászólás - “A tiltott gyümölcs”

  1. B. Péter Says:

    Nagyon reális ez a lelki olvasmány. A lelki életben sokszor a legnehezebb harcot, a rosszra való hajlam elleni küzdelem jelenti. A démonok ellen könnyű harcolni az imádság és a böjt révén, viszont a saját romlott természetünket nehéz elzavarni. A Szent Írás mellett a szüntelen Jézus ima szokott még segíteni (számomra) abban, hogy felismerhetővé váljon a démoni csábítás.
    A szent atyák írásaiban is azt találtam, hogy le kell szűkíteni a kísértések lehetőségeit. A pusztába vonult szerzetes, akinek már nincsen a szeme előtt a kísértés, már “csak” a szívében kell megvívnia harcát.
    Az írás nagyon sok hasznos gondolatot rejt magában és örülök, hogy felkerült ide. Többször érdemes átolvasni, hogy minél jobban rögzüljön az emlékezetemben, de még ennél is fontosabb mondat: “cselekednünk kell”.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: