A legsúlyosabb bűnök


Gondoltunk-e valaha is arra, hogy mi magunk, mit tartunk a legnagyobb bűnnek? A katolikus tanítás szerint, létezik olyan fogalom, hogy – a hét halálos bűn. Az ortodox szerint pedig a nyolc bűnös szenvedély. Tapasztalatból mondhatom, hogy az emberekkel való lelki beszélgetés kérdéseiben, leggyakrabban az olyan bűnök merülnek fel, mint a gyilkosság, paráznaság, és a rablás. Az utóbbi időben, a médiának köszönhetően, erősen kavarog a köztudatban a homoszexualitás és más gondok kérdése, amelyek nem a hagyományos irányultságoz kötődnek.

Nyilvánvaló, hogy az ismert bűnök nagyobb visszhangra találnak, mint a rejtettek. Azt vettem észre, hogy a protestantizmus szerteágazó csoportjaiban a prédikátorok, mindennél gyakrabban emlegetik az iszákosság és a dohányzás bűnét. Úgy tűnik, hogy ez a két bűn határozza meg azt, a “mienk” vagy-e, vagy sem.

Egyik alkalommal Saul király, gondolván, hogy kedvében jár vele Istennek, áldozatott mutatott be. Előtte viszont, megtagadta megtenni azt, amire Isten kérte őt, hogy megtegye. A Szentírás erről így beszél:

“Vajon éppúgy tetszését leli az Úr az égőáldozatban és a véres áldozatban, mint az Úr parancsa iránti engedelmességben? Igen, az engedelmesség többet ér, mint az áldozat, a szófogadás értékesebb a kosok hájánál. 23Az engedetlenség olyan, mint a varázslás bűne, a nyakasság annyi, mint a terafimmal való visszaélés. Mivel az Úr szavát semmibe vetted, túl kicsinek talált arra, hogy továbbra is Izrael királya légy.” 1Sámuel 22-23.

Egyes esetekben, az emberek arra törekszenek, hogy listát állítsanak össze a veszélyes és legszörnyűbb bűnökről. Nagyrészt ezek a listák a nyilvános – ismert bűnöket tartalmazzák. Lelki értelemben véve, nincs nagy különbség a bűnök között. Mert ugyanis az a helyzet, hogy a “legkisebb bűnért” járó büntetés is eléggé komoly – a halál – éppen ezért, nincs különösebb értelme a bűnök szortírozásának:

“Mert a bűn zsoldja a halál…” Róm6,23.

Amikor Jézus a Szentlélek alászállását jövendölte meg, akkor rámutatott annak egy kötelességére – meggyőzni az embereket bűnről, majd egyben pontossá tette, hogy milyen bűnért:

“Amikor eljön, meggyőzi a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről, amiért nem hittek bennem”. Jn16,8-9.

Éppen ezért, a “Krisztusban való nem hit” bűne, számomra a legszörnyűbb bűn. Aztán következnek azok a bűnök, amelyek következményei visszafordíthatatlanok. Ha valakit megbántottál, lehetőséged van rá, hogy bocsánatot kérj, de ha megöltél valakit, annak az életét nem adhatod vissza.

Vannak pedig olyan bűnök, amelyeknek negatív hatásuk van az emberekre. Hiszen, ha te vétkeztél, lehetőséged van a bűnbánatra, de sohasem lehetsz biztos abban, hogy az is bűnbánatot tart, akit bűnre vittél.

Majd pedig következnek az úgymond, “jelentéktelen bűnök”. Ezek azért veszélyesek, mert megszokod őket. És elég nehezen is lehet eldönteni, hogy hol van a határa az ilyen bűnöknek – irigység, gőg, engedetlenség, önzőség, vágyódás, mások elítélése és sok más – ezek olyan bűnök, amelyek apróságnak tűnhetnek számunkra, és éppen ezért nem fordítunk rájuk figyelmet. Hozzájuk szokunk, és majd megkapjuk az értük járó büntetést.

Az viszont jó hír, hogy Krisztus, abban az esetben, ha bűnbánatot tartunk Előtte, megbocsájtja bűneinket. És az is jó hír, hogy van Szentlélek, amely segít meglátni bűneinket és megszabadulni tőlük.

mirvam.org – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: