Az apostolfejedelmek böjtje


hatezer vértanúMinden szentek vasárnapját követő napon, kezdetét veszi az apostoli böjt, amely az apostolfejedelmek ünnepéig – jún 29/júl 12 – tart. Ezt nyári böjtnek nevezzük, és sokkal egyszerűbb helyzetben vagyunk ilyenkor, hiszen a nyár friss termése, megkönnyíti a böjtös ételek készítését. Sokan, az Egyházban élők közül, figyelmen kívül hagyják ezt a böjtöt – csupán csak a hanyagság és a gőg miatt. Vannak azonban sokan olyanok, akik nagy figyelmet fordítanak minden böjti napra és időszakra egyaránt.

Minden alkalommal azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan viselkedjünk, ha böjti időszakban vendégségbe hívnak bennünket? És itt legyen szó akár egyházi, vallásos emberekről, vagy azon kívüliekről, a kérdés mindig időszerű.

Amikor különböző államfőket hívnak meg más államok vezetői, mindig gondosan utána néz a meghívó a meghívott étkezési szokásainak, nehogy botrányos helyzetbe kerüljön. Sajnos, ez nem minden esetben mondható el a keresztény emberről, ami nagyon lehangoló képet ad. A gőg a hanyagság és az élvezetvágy sokszor gyalázza meg a vallásos ember képét a hitetlenek irányában. De ha a nem a hit szerint élők, ilyen figyelmet fordítanak a meghívott vendégekre, miért is van az, hogy aki nagy harsonával hirdeti magáról keresztény mivoltát, teljes figyelmetlenséggel van saját és mások üdve iránt?

Húshagyó szombaton, amikor a halottakról emlékezünk meg, az apostoli szakasz azt mondja: Ha meghív egy hitetlen, és el akartok menni, egyetek mindenből, amit feltálalnak, és ne csináljatok belőle lelkiismereti kérdést. De ha valaki azt mondja: “ez áldozati hús”, ne egyetek belőle, egyrészt a figyelmeztető, másrészt a lelkiismeret miatt.1Kor 10,27-28.

Szent Pál apostol eme tanításával általában a gőg, a kishitűség és az élvezetvágy következtében az ember nem törődik.

Lássunk hát két jellegzetes esetet.

Ismerősökhöz jöttünk vendégségbe, olyanokhoz, akik jól tudják, hogy mi betartjuk a böjtöt, de a háziasszony, mit sem törődve az egyházi előírásokkal, azt mondja nekünk: “Na, igen, vendégségben vagy, semmi gond, ha most az egyszer megszeged a böjtöt.” Mi pedig, részben az élvezetvágyból, részben pedig kishitűségünk miatt, nem állunk ellen a csábításnak, és saját magunk elítélésére eszünk abból az ételből, amely önmagában ugyan tiszta, viszont a mi falánkságunk és hízelgésünk teszik azt “áldozati felajánlássá”, amelyről Pál apostol azt mondja: “Ne egyetek belőle”.

És íme, a másik példa. Olyan emberek, akik nem élnek az Egyház szerint, teljes lelkükből megvendégelnek bennünket anélkül, hogy szándékuk megbotránkoztatás céljából eredne, csupán csak nem ismerik a mi szabályainkat. Mi azonban beképzeltségünkben és hamis alázatból, nem fogadjuk el az ételt, elszomorítva ezzel a vendéglátót.

Meglehet, hogyha ők meghallanák Krisztus örömhírét, és felfedeznék bennünk az őszinte szeretetet és alázatot, akkor ők maguk is keresztényekké akarnának lenni, és akkor már ők is betartanák a böjtöt. De látva a mi büszkeségünket, nem szeretnének ugyanolyanná válni, mint mi vagyunk. Vajon nem fogják ők akaratukon kívül is átkozni Isten Egyházát, amely adott esetben egyáltalán nem vétkes abban, hogy mi a világi lakomákon való részvétellel megszegjük a böjtöt, és mit sem törődünk szent Pál apostol tanításával?

Ha elkerülhetetlen és nem a mi hitünk szerint élő emberekhez megyünk vendégségbe, nem tartjuk be a böjtöt, hogy ne botránkoztassuk meg őket – ez az alázat cselekedete. Hogy megértsük, itt most az ételről van szó, nem pedig az iszákosságról, amely minden esetben bűnös dolog – akár böjtben, akár azon kívül.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: