Isten állandó magasztalása


Mennybemenetel

Elképzelhetetlen a ma embere számára, hogy Isten állandó magasztalására törekedjen. Minduntalan a rohanó világra és az idő hiányára panaszkodnak az emberek, de senki sem tudja megmondani, hogy hová lett az idő? Vagy talán higgyünk annak a téves zagyvaságnak, hogy ma már egy óra, nem is egy óra, csak annak egy bizonyos része? Aligha.

Bizony, amikor lelkész létemre, hívő emberektől ilyen feltevéseket kell hallanom, elkerülhetetlen, hogy ne okozzon szomorúságot, hiszen ilyenkor Jézus szavai jutnak eszembe, amikor azt mondja a keresztút alatt az asszonyoknak: “…ne engem, magatokat sirassátok, mert ha a zöld fával ezt teszik, mi lesz a sorsa a száraznak…”

Igen, ha a zöld fán, aki adott esetben magát egy hívő embernek feltüntető személy, visszatérve a fenti feltevéshez, ilyet mond – ilyen a termés, akkor mit várhatunk el attól a száraz ágak viselőjétől, akinek Krisztus tanítására nem fogékony a lelke? Bizony, egyik sem különb, mint a másik.

Amikor az apostolok visszatértek az Olajfák hegyéről, állandóan a templomban voltak, és állandóan magasztalták az Istent – így beszéli el nekünk szent Lukács mindazt, ami a mennybemenetel után történt. Sajnos, egyre többen mondják ma azt az emberek közül, hogy hisznek, csak éppen hitük szerint élni nem akarnak. Arról pedig, hogy nincs idejük a hit szerint élni, szó se essék, mert ebben a formában ez hazugság.

Ha napjainkat megvizsgálni volnánk képesek, alapos analízisnek vetve alá, nagyon nagy megszégyenülésben lenne részünk amiatt, hogy valaha is van bátorságunk azt mondani, hogy:

– nincs időm imádkozni,

– nem érek rá templomba menni

– lehetetlen, hogy a hétköznapra eső ünnepeket valamilyen formában is megtartsam,

– elképzelhetetlen, hogy családom többi tagjaival valamikor is együtt imádkozzak,

– nincs időm meglátni a szegényt, a beteget, az árvát…

Bizony szörnyű önámítás ez. Rengeteg a felesleges, semmire sem jó és semmire sem kellő dolog, cselekedet, üres beszéd, haszontalan időfecsérlés az ember életében. Hogy ha a hit szabályait betartva élne, bőven jutna önmagára is, felebarátjára, de elsősorban Istenre – vagyis, első és második sorban is Istenre, mert aki Istennek tetsző dolgot cselekszik, az az irgalmas szamaritánus lelkületével jár-kel a világban, az minden erőfeszítés és kényszer nélkül, Istent szolgálja és dicsőíti egész nap, minden tettével.

Ma, ezen az ünnepen, az apostolokhoz hasonlóam mi is ígéretet kapunk, hogy a Szentlélek, amikor majd elküldi az Atya, megtanít bennünket visszaemlékezni mindenre, amit Krisztus tanított. Nagyon hasznos lenne, ha képesek lennénk megragadni az alkalmat és figyelmesen, az égre emelt testi és lelki szemekkel figyelni és várni a pillanatot, amikor bennünket is erő tölt el a magasságból – olyan erő, amely csakis egyetlen forrásból származhat, és semmi máshoz nem hasonlítható – Isten Szent Lelke.

Képes-e a ma embere napokon át várni a beteljesedésre úgy, mint azt az Apostolok cselekedték, Isten állandó magasztalása mellett?

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek, Prédikációk

3 hozzászólás - “Isten állandó magasztalása”

  1. femarthy Says:

    Nagy igazságokat olvashattunk! Köszönjük!
    Azt gondolom ,legyen bármennyi a munkánk, bármilyen sürgős a teendőnk, semmi nem tarthat vissza attól, hogy mindent Isten nevében, az Ő segítségül hívásával végezzünk, az Úr nagyobb dicsőségére ajánljuk fel munkálkodásunkat.Ezen módon is magasztaljuk Teremtőnket..

  2. Livia Simó Says:

    Ha valaki meg nem probalta. el se tudja kepzelni, hogy neha milyen neheznek-tunik. az imadkozas elkezdese-is—-Velem is sokszor elofordul….Aztan ilyenkor Jezus Urunkat hivom segitsegul…Es Szerafim batyuskat, az en nagy peldakepemet….


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: