A Zsoltároskönyv olvasása


Szent Szerafim, a gyiveevoi monostor nővérei számára elrendelte, hogy a monostorban éjjel-nappal olvassák a Zsoltárokat. Tizenkét nővér, két óránként váltva egymást, mindig hangosan olvassa a Zsoltárokat az egész év leforgása alatt, kivéve a Húsvétot.

Mi is lehetett ennek az oka? Mindenekelőtt a tiszteletreméltó azt kívánta, hogy nővérek utánozzák a korai keresztényeket, akik állandóan olvasták a zsoltárokat. Nüsszai Szent Gergely azt mondja: “A Zsoltároskönyv olyan kellemes és édes, hogy azt nem csak azok a felnőtt férfiak tanulmányozzák, akik már lelki érzékeiket megtisztították, de a nők is, elsajátítva azt, mint személyes méltóságot, valamint a gyermekek is örömüket lelik bennük épp úgy, mint egy szórakozásban, és a gyöngék számára nyugalmat és erőt nyújtanak. Az örvendezők épp úgy olvassák a zsoltárokat, mint azok, akiket épp szomorúság ért. Mindenki, saját körülményeiből kiindulva úgy látja, hogy a Szentírásnak eme könyve, mintegy ajándék számára. Az utazó és a tengeren hajózó emberek, dolgaikkal foglalkozva, bármilyen helyzetben lévő férfiak és nők, veszteségnek tudják be maguk számára azt, ha híján van ajkuk Dávid magasztos tanításának. Még az összejöveteleken és a menyegzői ünnepségeken is, örvendezve fogadják a Zsoltároskönyvet úgy, mint amely a vigadalom velejárója, hogy a zsoltárok egyházi szertartásokon való szent célú használatáról már ne is beszéljek.” Lám, a Zsoltároskönyv iránti ilyen szeretetet kíván a Bátyuska is a nővéreknek, mint amilyennel a korai keresztények viszonyultak hozzá.

Ezért is hagyta meg a Bátyuska a nővérek számára, hogy éjjel-nappal olvassák a Zsoltároskönyvet, amely a keresztény ember számára teljes haszonnal jár. A Zsoltároskönyv előszavában ezt olvassuk: Megkérdezték a testvérek Aranyszájú Szent Jánost, hogy – helyes dolog-e, elhagyni a Zsoltároskönyvet? Ő pedig azt válaszolta: “Jobb, ha a nap megszűnik világítani, mintsem felhagyni a Zsoltároskönyv olvasásával. Mert ugyanis nagyon hasznos okulni a zsoltárokból, és figyelmesen átolvasni a Zsoltároskönyvet. Mert minden könyv hasznos számunkra, és elkeseríti az ördögöt, de egyik sem annyira, mint a Zsoltároskönyv: éppen ezért ne legyünk restek.”

Boldog Ágoston is a következőt mondja a zsoltárok erejéről: “A zsoltárok éneklése a lelket ékesíti. Az angyalokat hívja segítségül, elűzi a démonokat, eloszlatja a sötétséget, szentséget alkot, megszégyeníti az ördögöt, megmutatja az Istent, megtöri a haragot, mert szüntelen az Isten dicsérete. A zsoltárok éneklése a mézhez hasonló”.

Mindezt, természetesen, jól tudta a Bátyuska, ezért hagyta meg a nővérek számára, hogy szüntelenül olvassák a Zsoltároskönyvet.

Jól tennénk mi is, testvérek, ha követnénk Szerafim tanítását a Zsoltároskönyvet illetően. Valóban hasznos okulni a zsoltárokból és a mézhez hasonló azok éneklése! Azon hasznon kívül, amire rámutattunk, sok minden más esetben is hasznos lehet számunkra a Zsoltároskönyv, amennyiben kellő figyelmet szentelünk annak olvasására. Ugyanis, gazdag forrása az az erkölcsi szabályoknak, valamint nagy vigasz és enyhülés forrása a nehéz és keserves élethelyzetekben. A Zsoltároskönyv mindent felülmúló útmutató a imádságos lélek serkentésére, a bűneink miatti töredelmes ima kiáradására, a Mennyei segítségért  való alázatos könyörgés felfokozására akkor, amikor különböző élethelyzetek szorongatnak, valamint a hála kifejezése Isten iránt a jótéteményekért és az Ő határtalan tökéletességének dicsőítésére.

Látjátok-e hát, hogy mennyi haszonnal járhat a Zsoltároskönyv állandó, figyelmes és ájtatos olvasása?

Mindezek tudatában, ne hanyagoljátok annak olvasását. Törődjetek vele úgy, amint azt a tiszteletreméltó Szerafimon kívül, Nagy Vazul is tanítja – “Lehetetlen, – mondja ő – akár csak egy napra is kihagyni a zsoltárok éneklését. Ha azt valamilyen oknál fogva kihagyod, másnap reggel ismét fogj hozzá, és lustaságból ne hagyd abba. Ha pedig helyre hozod a mondottakat, és megtanulod Isten törvényeit, akkor az Úr megnyitja szemeidet és megérted az Ő Törvényeinek csodáit”. Ámin.

saratov.ru – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: