A szeretet balzsama


Kora hajnalban, félve és remegve indultak a kenetvivő asszonyok, hogy megtegyék, amit a korabeli szokás előírt. Féltek és remegtek, mert jól tudták, hogy az életük forog kockán és ha a római katonák elfogják őket, nem biztos, hogy tudnak majd megfelelő mentséggel szolgálni.

Mi tehát a titka annak, hogy mégis elindultak?

Mi volt az a titokzatos erő, amely hajtotta őket minden veszély ellenére?

Vagy talán annyira balgák lettek volna, hogy nem tudták felmérni a helyzet komolyságát? Aligha lehetne felhozni ilyen érvet tettük magyarázatára. Nincs itt semmi rejtélyes, amit nem lehetne megmagyarázni annak a tanításnak az erejével, amelyet Attól tanultak, Akinek a sírjához éppen igyekeztek. Tőle és beszédeiből merítették azt a bátorságot, amely hajtotta őket minden veszély ellenére. Abból a Forrásból fakadt a hitük és meggyőződésük, amely kiapadhatatlan, mindig friss, időszerű és örök.

A mindig kétkedő ember soha nem lesz képes felfogni és soha sem lesz birtokában annak az erőnek, amely a kenetvivő asszonyokat indította útnak kora hajnalban. Örökké mentségeket keres a maga gyávaságának, esetleg lustaságának igazolására, hogy ne kelljen egy lépést sem tennie abba az irányba, amely kimozdítaná őt elpuhult, a semmiben eltűnő életmódjából.

Milyen is és miről szól az a tanítás, amely ekkora bátorságot adott a gyönge asszonyoknak?

Nem szól az semmi másról, mint a szeretetről, a megbocsátásról, az alázatról, a gonosszal való elszánt harcról. Amit láttak, amit hallottak, ahogyan megtanulták, úgy is cselekedtek. Ilyen az igazi tanítvány.

A gonosszal való elszánt harc legyőzte bennük a katonáktól való félelmet. A megbocsátás készsége erőt adott nekik, hogy felvállalják az esetleges igaztalan eljárást velük szemben. A szeretet, amelyet a Mestertől láttak és tanultak, a jóság, a félelem, az alázat és a remény könnyeivel kevert drága balzsamot vitette velük a sírhoz. Nem volt az más, amit az asszonyok magukkal vittek, mint a szeretet balzsama. A szeretet balzsamát vivő asszonyok jutalma pedig az igazi örömhír volt: nincs itt, feltámadt!

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s