Eltöltvén a Nagyböjtöt


Uram, Tehozzád kiáltottam…

A mai nap (péntek) istentiszteleti szövegei arról beszélnek nekünk, hogy véget ért a Nagyböjt. A lelki haszonnal eltöltött negyven napot követően, az Úr két örvendező napot ad számunkra, amelyben meg akar bennünket erősíteni.

Azt kérdezed, hogy mi szükség van erre?

Az igazság szerint nagy szükségünk van ezekre a napokra, és mindarra, amikre e két nap folyamán emlékezünk. Szombaton, Lázár feltámasztásával azt mutatja meg számunkra, hogy bármennyire is rettenetesek lesznek az elkövetkezendő napok, amikor az Ő Kínszenvedésének hetét fogjuk végigjárni – imádkozni, – a végkifejlet mégis örvendetes lesz, mert győzedelmeskedik az Élet.

Nem akármilyen életről van itt szó, hiszen az ember már megszokta, hogy kilátástalan helyzetekben ahhoz a közhelyhez fordul, hívőként is, amely szerint – nem ér ez az élet semmit. Lehet, sőt bizonyos, hogy sokan vannak ezzel így, de azok számára is mutatja Krisztus a remény útját egy jobb, a maga minőségében összehasonlíthatatlan élet felé, minden ellentmondás ellenére.

A lelki tavasz küzdőterén elfáradtunk, ezért sokkal jobban hajlunk a világ nem mindig átgondolt mondásainak helyeslése felé, noha nekünk, akik hiszünk Krisztusban, semmi okunk sincs rá.

A Jeruzsálembe való bevonulás eseménye is serkentően kell, hogy hasson ránk. Vigyázzunk, hogy a böjt folyamán megszerzett lelki kincseket el ne veszítsük egy óvatlan pillanatban, mert mint ama minden furfangot kitaláló zsebtolvajok, úgy lopja el a gonosz a mi lelkünkből is az ott összegyűjtött kincseket.

Vonuljunk hát ki a Király fogadására, felvértezve a böjtben megszerzett lelki vértekkel, hogy a virágvasárnapi Oszanna után, nehogy” feszítsd meg !”-et kiáltsunk.

igumen Serafim


Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: