A győzelem jelvényével kezünkben


Készséggel megkezdve a szent böjt hatodik hetét, óh, hívők, énekeljük a Virágvasárnap előnapi énekét az Úrnak, aki íme dicsőséggel és isteni hatalommal érkezik Jeruzsálembe, hogy megölje a halált. Készítsük hát elő áhítattal a győzelmi jelvényeket, az erények virágzó ágait, és kiáltsunk Oszannát a mindenek Alkotójának.

Az Egyház a zsolozsma szavaival arra hívja fel figyelmünket, hogy elközelgett az idő, amikor Krisztus bevonul a szent városba. Ezért a győzelem jelvényével kezünkben, menjük elé az Ő fogadására, hogy méltó módon viseljük magunkat ezekben a napokban, megerősödve és megtisztulva a böjt és az ima által.

Vajon mik ezek a jelvények, amelyek méltóak lehetnek Krisztus, ami Urunk fogadására? Mit kell ilyenkor a kezünkbe venni, ami azt jelképezi, és félreérthetetlenül mutatja, hogy mi a mindenek Alkotója elé vonultunk ki?

Nem más ez, kedveseim, mint az erények és jótétemények szellemi csokra, amelyet ki-ki a maga ereje és elhatározása szerint gyűjtött össze a lelki tavasz – a böjt – mezején. Éppen ezért, csokraink és jelvényeink különbözőek, mert mindenki a maga erejéhez képest gyűjtögette azokat. Alkalmas hát megkérdezni önmagunktól, hogy milyen az a jelvény, amellyel én magam vonulok a Király fogadására? Illatozik-e a jótétemények gyönyörű virágaitól, van-e benne az alázat és bűnbánat ékes lilioma, a testet és elmét a rossztól megtartóztató gyöngyvirága?

Nézzünk ma utána annak, hogy a hosszú heteken át tartó lelki tavasz, virágzó mezején merre jártunk, mi volt a fontos számunkra. Lelki értelemben, jelvényeink ezt mindenképp, szavak nélkül is el fogják mondani, de amíg van rá időnk, rendezzük a böjt termését igazi, illatos lelki csokorba. Ha bogáncs és száraz szalma keveredett bele, van még rá időnk, hogy a Vőlegény érkezéséig eltávolítsuk, kicseréljük azt élő hitet ábrázoló, mennyei illatot árasztó virágszálakra. Az alkalmas idő a végéhez közeledik, ne legyünk hát restek. Készüljünk fel úgy a Király fogadására, hogy a bevonuló Megváltó örömére legyünk.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: