A negyven szent vértanú ünnepén


március 9/22

Minden esztendőben a negyven szent vértanú ünnepe különös esemény a böjt folyamán. A szentek történetét olvashatjuk a honlapon egy másik cikkben, ezért most ennek leírásától eltekintünk. Nézzük meg most ezt az ünnepet egy másik szempontból, mégpedig, hogy mit is tart a szokás, a néphagyomány ezzel az ünneppel kapcsolatban.

A népi hagyomány ezt az ünnepet tavasznyitónak tekinti. Úgy mondja a hagyomány, hogy ilyenkor érkeznek meg az itt nyaraló madarak, ezek közül is a pacsirta az, ami a hagyomány központjában áll. Ezért az ünnepen pacsirta formájú süteményt szokás készíteni, – jóllehet, böjti recept alapján, hogy az ünnepléssel ne sértsük meg a böjt szabályait. A sok más szokás mellett ez a “pacsirta-sütés” a legelterjedtebb. Ha esetleg valaki kedvet kapna hozzá, hogy el is készítse, annak kedvéért leközöljük a receptjét:

0,5 l víz – 3 dkg élesztő – bő fél pohár cukor – fél csomag vaníliás cukor – só – 1 dl növényi olaj – 6-8 pohár liszt.

Hagyományos keltésztát készítünk, majd, hogy hogyan is lesz belőle “pacsirta”, azt ITT lehet megnézni.

Miután elkészültek a pacsirták, kelesztjük a tepsin és sütés előtt vagy olajjal, vagy édes teával kenjük meg, és világosra sütjük.

_________________________

Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: