A második keresztség III.


Benső állapotunk gondos megfigyelése üdvösségesnek bizonyulhat. Mindazonáltal, itt is fel vannak állítva az ördög csapdái. Amikor bűneink felett gondolkodunk, akkor sokszor érzünk elnyomottságot, sőt csüggedést. Ennek az állapotnak azonban semmi köze sincs a valóságos bűnbánathoz, és az Istentől való eltávolodáshoz vezethet. Azért, mert ilyenkor a következők mutatkoznak meg:

– félelem a büntetés miatt – amikor úgy tűnik számunkra, hogy az Isten, nem Atya, Aki ölelő karjaiba vár bennünket, hanem egy kérlelhetetlen Bíró, Aki megbüntetésünkre szomjazik.

– a bűnös állapot és az önszeretet: “hogyan is voltam képes én, egy ilyen rendes ember, ilyen bűnöket elkövetni?

A bűnösnek, akit lelkiismeretének marcangolása táplál, és Istenben csak egy szigorú, a bűnökért keményen büntető Bírót lát, eszébe sem jut, hogy az Isten irgalmas. Végeredményben magába zárkózik, és megváltó büntetést követel Istentől.

A példabeli tékozló fiú felismerte bűnös állapotát, de nem csüggedtséget, hanem bűnbánatot táplált magában. Bűnbánatot tartott amiatt, hogy elszomorította apját, ami által méltatlanná lett szeretetére. De jól tudta azt is, hogy apja továbbra is szereti őt ugyanúgy, mint korábban. Meg volt győződve arról, hogy apja visszafogadja őt, és ezért úgy döntött, hogy visszatér.

Amint azt már észrevehettük, sokan felkészületlenül lépnek a gyónáshoz: valójában nincs is mit mondaniuk a gyóntatónak, és gyenge emlékező tehetségükre hivatkoznak, ezért kérik, hogy a bátyuska segítsen. De a gyenge elme, és a feledékenység, egyáltalán nem jelentik a megigazulást. Mindez származhat a bűnhöz való viszonyulás komoly elégtelenségéből, érzéketlenségünktől. A lelkiismeretünket elnehezítő bűnt nem lehet elfelejteni.

Mielőtt a gyóntatóhoz mennénk, egy időre magányba kell vonulnunk, buzgón imádkozni Istenhez, hogy Ő ajándékozzon nekünk igazi bűnbánatot. Világítsa meg szívünk rejtett szögleteit, és amennyire csak lehet, tisztességesen, tárgyilagosan, mindenféle enyhítések nélkül megvizsgálhassunk lelkünk mélyét.

Mindez egy tükör, amely megmutatja számunkra benső világunk nem megfelelő állapotát, bűnös tetteinket, Krisztus tanításával szemben. Hiszen sokan közülünk, mindenféle jelentéktelen túlkapásokat gyónnak meg, viszont a jóval súlyosabb bűnöket elhagyják!

Valahogyan az emberek egy része kétségbe esik bűnei sokasága és azok komolysága végett. Azt feltételezik, hogy reményük sem lehet az üdvösséget illetően, és hogy bűneik megdöbbentik a gyóntatót – mert azok annyira nagyok és rettenetesek. Az ilyen vélemény lett az egyik oka annak, hogy sok szerző – elsősorban Szenthegyi Nikodémusz – a gyónásról szóló írásaikban leírták az emberi vétek mindenféle formáját, vagyis az ember az Istentől való eltávolodásának minden útját. Szent Nikodémusz, az ő kiemelkedő pasztorális érzékével és korának megfelelő igényinek megfelelően, felbecsülhetetlen szolgálatot nyújt számunkra:

Ő, nem csak, hogy a gyónásra való helyes felkészülésben és a valóságos önmegítélésben segít, de egyben erőt és reményt is ad a bűnös embernek a csüggedés pillanatában, amikor az az összeomlás határán van. Rámutat arra, az Egyház jól ismeri az emberi bűnösséget, annyira, hogy a “legszörnyűbb” bűnök is ismertek az Egyház előtt, ezért téves azt feltételezni, mintha te magad valamiféle szörnyeteg lennél!

A gyónás Szentsége nem szavakban, de tettekben jelent Szentséget. Az ember a bűnösség érzetével járul hozzá, és utána még bűnösebbnek érzi magát. Mégis, kevesével, ha meg van benne az elhatározás és az igyekezet a megtisztulás irányába, csalhatatlan módon érezni kezdi, hogy bármilyen feneketlen mélységet is rejtegetne magában az ő lelke, Krisztus mindig mellette van, az ő bensőjében. Hogy Ő elfogadja, és úgy szereti az embert, ahogy az létezik – bűnösen. A bűnbánat arra mutat rá, hogy mennyire bűnösök vagyunk, és egyben a gyógyulás reményével ajándékoz meg bennünket. A gyónás során megtudjuk, hogy mennyire nehéz és gyötrelmes az igazi bűnbánat. De ezzel együtt megerősödik meggyőződésünk az Úr irgalmában.

otrok.ua -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: