Vajhagyó hét


A Vajhagyó hét sajátossága, hogy ezen a héten, amely az utolsó a Nagyböjt kezdete előtt, mint azt az elnevezés is sugallja, már a húsos ételeket elhagyjuk és csak a tej, tojás marad az étrendben, de az is csak vasárnapig. Környezetünkben ezt a farsang elnevezéssel tudnánk közelebb hozni a nem beavatottakhoz. Hiszen ezen a héten még vidám összejöveteleket rendeznek, noha az asztalra, amint már fentebb említettük, csakis a jellegzetes ételek kerülnek.

Sajátos hangulata van ezeknek a napoknak. Az idén a vigadalom eme napjai márciu 07 – 13. között vannak. Eredete messze a múltban gyökerezik és úgy tarják, hogy alapjául szolgált a pogány télűző – tavaszváró ünnepség szolgált, amelyet keresztény tartalommal töltöttek meg.

A Vajhagyó hetet a Húshagyó vasárnap nyitja meg, amikor is, ezen a napon fogyasztható még húsos étel, majd ami magán az ünnepek Ünnepén – Húsvétkor kerül ismét az asztalra. Aki élete során húst hússal eszik, az csak nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy ezekben a hústalan napokban tartott vigadalmak alkalmával, hogyan is lehet vigadni. Azonban, jusson eszünkbe, hogy mit mond az Apostol, amikor azt mondja: “istenük a has”. Vagyis, az igazi öröm – és a mi esetünkben itt a hangsúly a lelki örömön van, és nem a másnaposságot és mindenféle megbetegedéseket maga után vonó, szertelen kicsapongásról, dőzsölésről.

Éppen ezért, aki a böjtre készül, annak örömét semmiképp sem korlátozza az ételek összetételének korlátozása, és bőségesen megfelel a tejes ételek kínálata, valamint a hal. A legjellemzőbb, amit ezen a héten készítenek, az a palacsinta. Ezeknek a vígságos napoknak majd a Vajhagyó vasárnap vet véget, amelyet a Megbocsájtás vasárnapjának nevez az Egyház.

Az esti istentisztelet közepétől, a szertartás átmegy a nagyböjtbe, és Szent Efrém imái zárják azt. Szokásban van, főleg monostorokban, de más közösségekben, egyes egyházközségekben is, hogy a böjt kapujában mindenki mindenkitől bocsánatot kér, és így lép a lelki arénába, hogy az elkövetkezendő hetekben önmaga legyőzésén fáradozzon.

Adja Isten, hogy a Vajhagyó hét örvendezése után, legyen erőnk győzedelmeskedni minden olyan tulajdonságunk felett, ami távol visz bennünket Istentől, az üdvösségtől.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Böjt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: