A halottakról való megemlékezés sajátos napjai


Halottak szombatja

Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hallja szavamat és hisz annak, aki küldött, az örökké él, nem esik ítélet alá, hanem már át is ment a halálból az életre. – Jn 5,24.

Az elhunyt hozzátartozóink iránti szeretet bennünket, a földön élőket, ilyenkor szent kötelességgel kötelez – imádkozni lelkük üdvéért: “amikor elhunyt hozzátartozóinkért imádkozunk, akkor mi számukra az egyetlen lehetséges jót nyújtjuk, ami után szomjazik az ő lelkük – Isten irgalmát”. A halottakról való gyakori megemlékezések mellett, az Egyház sajátos megemlékezéseket is elrendelt. Ezeket a közös megemlékezéseket halottak szombatjának nevezzük. Ilyenkor megemlékezünk a kezdetektől elhunyt minden keresztényről.

De miért is pont szombaton tesszük ezt és nem a hét valamelyik más napjára rendelte el ezt az Egyház?

Azért, mert a szombat, mint a nyugalom napja, a maga jelentőségénél fogva a legjobban alkalmas az imádságra – az elhunytak a szentek közösségében való megnyugvására. A szláv elnevezése ezeknek a szombatoknak a “szülői szombat” elnevezést kapta éppen azért, mert mindenekelőtt minden ember a hozzá legközelebb álló emberekről emlékezik meg a közös szertartások során – saját szüleiről.

Mindaz, aki reális segítséget kíván nyújtani a halottaknak, és kinyilvánítani az irántuk való szeretetét, azt a legjobban az ima által teheti meg, kiváltképp, az Isteni liturgiában való megemlékezések által. Amikor is, azok a részecskék, amelyek a proszforából ki lettek véve, élőkért és holtakért, az Úr Vérébe helyeztetnek a következő szavak kíséretében:

“Mosd le, Uram, szent Véreddel az itt megemlített szolgáid bűneit; Isten Szülőjének és minden szenteidnek közbenjárása által”.

Minden esztendőben az első ilyen szombat a Húshagyó hét szombatján van. Ilyenkor az Egyház megemlékezik minden, Ádám óta a napjainkig elhunytról. Majd a Nagyböjt folyamán, ugyanígy tartunk közös megemlékezéseket a második, harmadik és a negyedik szombaton is.

Ezeken a napokon az Egyház, állhatatos imára szólít fel bennünket a “a hitben elhunyt minden ember, szándékos és akaratlan vétkeinek bocsánatáért és a Szentekkel való megnyugosztalásáért”.

Az egyházi év többi, általános időszakában, a halottakról való megemlékezés mindennapos.

—-

Halottak szombatjának időpontjai 2012-ben: február 18. – március 10.,17., 24.

 

 

Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: