Ilyen a mi mennyei Atyánk!


Egy embernek volt két fia. A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Apám, add ki nekem az örökség rám eső részét! Erre szétosztotta köztük vagyonát. Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét és elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát.

A Nagyböjt kezdete felé utazva egy nagyon fontos állomáshoz érkeztünk. Szent Lukácsnak, az irgalmasság evangelistájának szövegét olvassuk ezen a napon, a tékozló fiúról elnevezett vasárnapon – Lk 15,11-32. Az egyházi könyvekben ezt olvashatjuk: „Tékozló,… jöjj bizalommal, mert az isteni irgalom ajtaja mindenki előtt megnyilt.”

 Ezen a napon a tékozló fiú megtérését ünnepeljük. Az istenhordozó atyák erről többekközött ezt mondják:

„…vannak pedig paráznaságban és részegeskedésben élve, a sok tisztátalanság következtében üresekké váltak. Beleesve a gonoszság mélységébe, kétségbe esnek – ami már önmagában is bűn. És a bűn újabb bűnt szül, mert a kétségbeesést a gőg követi. Így már semmikép sem akarnak az erények gyakorlásán fáradozni, hanem a gonoszság kötelékeiben élve a legkeserűbb gonoszságba esnek.”

 Minden bizonnyal ez így van, de vigyázz, ó én lelkem! Nagyon hamar abba a hibába esünk, hogy – míg jámbor szelídséggel hallgatjuk a történetet az evangéliumból – felfuvalkodunk  úgy, hogy észre sem vesszük. Elindul bennünk egy reakció, ami azt eredményezi, hogy mindjárt hálát is adunk Istennek, hogy „mi nem vagyunk ilyenek.” Ó, balga ember, hiszen egy héttel korábban épp erről beszélt hozzád az egyház! Emlékezünk még ugye arra, hogy azt kértük énekeinkben, hogy elkerülhessük a fölötte gonosz farizeus dicsekvését…

 A tékozló fiúról szóló példabeszédnek van egy másik, fontos oldala. Az evangélium nem egy tanulságos mesét ad elénk, mely a csavargás rejtelmeiről szól, hanem azt mutatja be, hogy a mennyei Atya mindig vár és visszafogad bennünket.

 Jézus nem csak egy embernek egy bűnét akarta tudtunkra hozni ebben a példabeszédben. Nem csak egy tékozló emberről beszélt, hanem sokról, sőt mindnyájunkról. Feltárta előttünk a bűnnek romboló természetét. A felelőségtudatról viszont hallani sem akarunk. Mert bűntudatunkat ködösítettük, így csak lassan ébredünk rá az igazságra, hogy száműzöttek lettünk. És ebben, a rabságban kesergő zsidókhoz  hasonlóan, mi is, bűnös emberek, gondolunk az elveszett Paradicsomra. Arra az Istentől kapott otthunkra, melyben éreztük, hogy Teremtőnk  tenyerén hordoz bennünket.

 Sokáig még összehasonlítani se tudtuk korunk disznóólját a mennyei Atya házával, s a hazugság moslékait az Isten Igéjének  színtiszta búzakenyerével. Anyátlan-apátlan árvaságunkban még emlékezni sem akarunk rá. De a kimerültség és kétségbeesés határán minden tékozló fiú kap még egy utolsó esélyt.

 Minden tékozló emberhez atyailag akar közeledni az Emberszerető, hogy gyökerestől tépjék ki szívükből a kétségbeesés szenvedélyét. A példabeszéd nyomán érezhetjük, hogy a bűnösök közül senki sincs olyan, aki az Ő emberszerető gondolatát legyőzi.

 A fiatalabbik fiú parázna módon élve a gonosz démon akaratát követte. Annak akaratát, aki az ő kívánságát nem tudja betölteni.

 Kielégítetlen dolog a bűn!

Olyan mint a vadgyümölcs. Először valamiféle édességet ad, majd kegyetlen keserűséget.

 Az Atya vár, kérdez: „Miért jutottál ide? Miért maradtál a bűn szívszoritó nyomorában? Miért nem térsz vissza tüstént, ha már csalódtál, miért  hagyod sírni Apád lelkét nap mint nap utánnad?”

 Mindnyájunk előtt felötlik a „tékozló apa”  képe, aki két kézzel pazarolja szeretetét. Eléje fut a megtérő fiának, össze-vissza csókolja s végül legféltettebb kincseivel halmozza el.

Ilyen a mi mennyei Atyánk!

Ehhez csak annyi kell, hogy megvalljuk: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened… Megtérésünkben legyünk őszinték és határozottak.

igumen Serafim

Reklámok
Explore posts in the same categories: Prédikációk

2 hozzászólás - “Ilyen a mi mennyei Atyánk!”

  1. Adrianna Says:

    Köszönöm, ez az írás nagyon jól és jókor jött nekem.

  2. -Sf- Says:

    Adja Isten, hogy szolgáljon mások épülésére is.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: