Az elhanyagolt előzékenység


Egyik alkalommal, az Istenszülő Elszenderedése ünnepén, valami különöset láttam: a parkon át, amelyben a templomunk van, ment egy idős asszony. Csak nagyon nehezen tudott menni; lábai be voltak kötözve, nagyon úgy nézett ki, hogy visszeresek voltak. Egyik kezével nehézkesen támaszkodott egy botra, a másikban pedig egy szál gyertya égett. Ahogy így haladt, közben énekelt: “Istennek Szűz Szülője…”. Hozzá léptem, és ő pedig felém fordította arcát – a tökéletesen boldog arcát:

– Boldogan megyek, boldogan! Az Istenanyához! A Legtisztábbhoz! Boldogan!

Lekéste az Istenszülő Sírleplét vivő körmenetet. A menet már nagyon messze járt. Mindössze csak a szabályos gyorsasággal haladt a menet, de számára viszont – ez nagyon gyorsnak számított. Ezért vágott át a parkon egyedül – égő gyertyával a kezében és szent énekkel az ajkán. A vaskos gyertya nem aludt el, hiába fújdogált a szél.

Azt javasoltam neki, hogy álljon meg, és várja ki, amíg a menet visszatér a templomhoz. Ő rá is állt: “Mindegy, nem fogok rohanni” – mondta mosolyogva.

Sokszor halljuk azt, hogy nekünk ma nincs kitől tanulnunk, állítólag, nincsenek igazi öregek (sztarecek), se szent küzdők. A szentek tekintetében nem tudom, de korunk küzdőit minden istentiszteleten van alkalmam felfedezni, és messze nem csak a mi templomunkban. És véleményem szerint, lehet tőlük tanulni, ugyanis van mit. Ez az idős asszony, képtelen külső segítség nélkül felmenni a templom három lépcsőjén – valaki a kezét kell, hogy nyújtsa felé. Hála Istennek, ilyenekben nálunk nincs hiány. Egy másik, kínzó ideggyulladásban szenved. A harmadik egyszerre két botra támaszkodik, a negyedik sohasem válik meg a csomag gyógyszerétől, mindig a kezében tartja: “Amíg a táskában fogsz kutatni, késő lehet”.

És ők mind, ezt észre kell vennünk, a harang hangjának irányítása alatt élnek: ritka az a szolgálat, amikor hiányoznak. Sohasem okoznak összeütközést, nem szólnak meg senkit az öltözetéért, sőt, nagyon kevés az, amire felfigyelnek maguk körül – mert ők imádkoznak. Számukra a bátyuska – felértékelhetetlen ember: a Liturgia kezdete előtt, bekísérik az oltárba úgy, mintha egy regrutát kísérnének a seregbe, barátságosan sóhajtozva: “Isten bocsásson meg, és te is bocsáss meg nekünk – imádkozz ott értünk!”. És ez az ott, az ő szájukból elhangozva, egy egészen más értelmet kap: a bátyuska most szinte a mennyekben van. Késő este, a virrasztó istentisztelet után, körbe fogják a bátyuskát – boldogok, békességesek, – és semmiképp sem indulnának haza anélkül, hogy áldást ne kérnének.

Egyszer tragédia történt az életemben: valaki hanyagsága miatt, az utolsó pillanatban érkezett  zarándokcsoportunk Bariba, Szent Miklós ereklyéihez. És én, mint azt mondani szokás, lélekben nem ott is voltam! De hát nem szomorú? A virrasztó istentiszteletre, rendkívül rossz érzésekkel érkeztem a templomhoz. És egyszer csak őt látom. Ugyanazt az idős asszonyt, aki az Istenszülő ünnepén lemaradt a körmenetről. Egy padon ül és sír. Gyorsan hozzáléptem: “Mi történt?”. Könnyei árja között mosolyog: “Semmi. Semmi. Dicsőség Istennek mindenért. Az örömért és a bánatért egyaránt. Dicsőség Néki mindenért”. Én pedig azt gondoltam: ő sohasem jut el Bariba. A háztól a templomig – a templomtól a házig: lám ez az ő földi zarándoklatának útja. Hálát ad Istennek mindenért – ezért is… és még hogy nekünk nincs kitől tanulnunk?

Ha elérem azt a kort, amikor csak nagy nehézségek árán fogok tudni járni, amikor őrülten fog ugrálni a vérnyomásom és reszketni a fejem, amikor erőmet mindössze az utolsónak lehet csak majd mondani – olyan leszek-e, mint ők? Nem tudom…

eparhia-saratov.ru – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: