Nagy szent Teodósziosz


Január 11/24

Kappadókiában született. Szülei tisztességben nevelték fel. Amikor elkötelezve érezte magát az elvonultságban való életre, Palesztinában, a pusztaság egy barlangjába költözött. A hagyomány szerint ez volt az a barlang, ahol a három mágus éjszakázott, akik a világ Megváltója születése után érkeztek, hogy leboruljanak előtte. Szüntelen imádságban és szigorú önmegtartóztatásban él itt 30 éven át.

A küzdő életet folytató Teodószioszhoz , fokozatosan csatlakoztak azok, akik az ő példája szerint akartak élni. Amikor már kicsinek bizonyult a templom a testvérek számára, a püspök kezébe vette a tömjénezőt, amelyben a kialudt tűz hamuja volt, és elment a pusztaságba. Egyik helyen a kialudt üszök hirtelen lángra gyúlt és tömjénfüst szállt az ég felé. Ezen a helyen rakta le a tiszteletreméltó az első monostor alapjait. A monostorban zarándokházat is létesített, valamint elkülönített korházat a testvérek és a világiak számára. Ezen kívül még menedékhelyet is az elöregedettek számára. Egyik alkalommal, imái hatására, amikor rengeteg szegény sereglett össze a monostorban, csodás módon megszaporodott a kenyér.

Amikor Eutychiusz eretneksége életre kelt, – tagadták, hogy Jézus Krisztus, testét az Istenszülőtől kapta és azt állították, hogy valamiféle sokkal istenibb módon öltött testet – az ortodoxokat Anasztásziosz császár (491-518) üldözni kezdte. A tiszteletreméltó kezdetben levelet írt császárhoz, majd elment Jeruzsálembe, és ott a Nagy templomban, mindenki füle hallatára azt mondta: “Aki nem tiszteli a négy Egyetemes Zsinatot, azt átkozzák ki”. Ezért a kijelentéséért fogságban tartották. Még életében Isten megajándékozta a gyógyítás és más csodatevés hatalmával. Békében hunyt el 105 éves korában – 529-ben.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: