Az Úrjelenés ünnepe a Jordán partján


Ünnep a Jordán folyónál, az évente megismétlődő csoda.

Az Isten Ige megjelent testben MP3

Az ünnepre való készülődés néhány nappal az ünnep előtt megkezdődik. Ilyenkor azok, akik fel akarják keresni az ünnep napján a helyet, ahol az Üdvözítő Keresztelkedett, csoportos utazást szerveznek.

Január 18. – án, az ünnepet megelőző napon, szigorú böjt van. Ilyenkor a hívek csak nagyon szerény, egyszerű ételt vesznek magukhoz. Ez a nap a nagy esemény előkészületi napja. Ilyenkor szent énekekben énekli meg az Egyház az előttünk álló titkot, hosszú szertartás keretén belül olvassák a Királyi Imaórákat és mindez felkészíti a népet a Nagy Jelenésre.

Ezen a napon a jeruzsálemi patriarcha és kísérete, miután befejeződött a szent liturgia,  kimennek a Jordánhoz, az arra előkészített helyre. Délkörül megérkezik a menet a Jordánhoz és kezdetét veszi a vízszentelés szertartása. Az ezen a napon megszentelt vizet Nagy Szentelménynek hívjuk.

A szertartásra nem messze attól a helytől kerül sor, ahol Keresztelő Szent János monostora állt, -jelenleg romokban hever. Ebben a monostorban részesült a Szent Titkokban Egyiptomi Mária, mielőtt átkelt volna a Jordán túlsó partjára a pusztaságba vonulása idején. A monostor többször lett a földrengések áldozata. Utoljára a második világháború előtt volt felújítva. Ma a hatalmas kőépületben, amely egykor a monostor főtemploma volt, mindössze az ünnep ikonja van kihelyezve, hogy az ide érkező hívek hódolhassanak előtte. Innét indul az ünnepi menet a vízszentelés helyszínére, lassan haladva a Jordán partjához.

Bizonyíthatom, hogy amikor a Jordánhoz értünk, szélcsendes idő volt. Egy falevél sem rezdült. És teljességében elképzelhetetlen volt abban a pillanatban az, hogy a Jordán visszafordul folyásában. Amikor azonban a szertartás alatt Teofil patriarcha a Keresztet a vízbe merítette, szemtanúi lehettünk Isten Igéje igazságának. A Jordán folyása visszafordult.

A szertartás befejezése után mindenki, aki ezt óhajtotta, késedelem nélkül merült alá a folyóban. Az ott érzett örömöt lehetetlen szavakba foglalni.

 obychai/Kreschenskij_sochelnik_nakanune_dnJa_SvJatogo_BogoJavleniJa/ – Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Ünnepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: