Krisztus születik – Dicsőítsétek!


A téli Pászkát ünnepelve

Az Isten Egyszülött Fia jött el közénk és azzal, hogy magára vette az emberi természetet, mintegy életre kelt bennünket – feltámaszt. Nem más ez, mint a téli Pászka-ünnep. A fényes feltámadás, – mert nem csak magára veszi az emberi természetet, és vele együtt halad tovább, elviselve annak általunk eltorzított változatát, de azt megújított, ékes és magasztos Isten-képű formájába állítja vissza.

Nem egy egyszerű, a szenvedő emberrel együtt érző, vigasztaló, vele a szenvedés útján haladó megjelenésről van szó, de a mindent megújító, megváltó és helyreállító cselekedetről.  Noha közénk és hozzánk ereszkedik le, de ettől nem süllyed el az ember saját maga méltóságát sárba taposó szennyében, de reményt és lehetőséget ad számunkra, hogy megszabaduljunk a saját magunk alkotta csapdáinktól.

“A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot látott” – mondja a próféta. Sajnos, fennáll annak a veszélye, hogy a magunk alkotta sok hamis és mesterséges felvillanások, fények és rövid életű ragyogások tengerében nem leszünk képesek felismerni az igazi Világosságot. Mert  mennél jobban övezzük magunkat körül a vélt világossággal, annál inkább halványul el az a fény, amelyet a messziről érkező bölcsek olyan világosan és határozottan felismertek és követtek.

Ez a felismerés vezette el őket a valóságos Isten-látásra. Csakis így történhetett meg, hogy követni tudták a nem csak számukra, de minden ember számára adott világosságot. Mi vajon az oka annak, hogy egyre kevesebben látják, veszik észre ma ezt a világosságot, amely egyetlen kell, hogy legyen minden ember életében? Azért, mert van szemük, de nem látnak? Mi az oka annak, hogy nem hallják az angyalok énekét – és ezért ők maguk sem énekelnek, pedig milyen megható is volt, amikor szent karácsonyeste, egy-egy csoport éneke, lelket felemelően, szívet melengetően szólalt meg az ablak alatt – amelynek hatására a szunnyadó pásztorok elzarándokoltak a barlanghoz?

Mennyit rohan az ember az ünnepet megelőzően, mennyit töri a fejét, hogy valamit el ne felejtsen, és mégis – ebben a nagy sürgés-forgásban pont a lényeg sikkad el, ami a legfontosabb, arra nem figyelünk.

Sokan, viszonylag még manapság is sokan mennek ilyenkor a templomba, hogy részt vegyenek szertartásokon. Azonban sokan csak a családban kialakult hagyomány miatt mennek el, teljesen üresen, nem visznek magukkal sem a hit színtiszta és kemény aranyából, sem annak kellemesen Isten elé szálló tömjénéből, sem pedig a az elgyötört lélekre olyan megváltóan jól ható jócselekedetek balzsamából.

Talán az itt felmerülő sok kérdésre, amelyek az igazi öröm hiányának okát firtatják, válaszolni tud  saját magának az ember, akkor, amikor megpróbálja sorra venni, hogy mivel is töltötte a karácsonyi böjt idejét. Amennyiben erre képes az ember önmagának őszintén válaszolni, bizony minden kérdőjel helyére odakerülhet a pont, vagy sok esetben a felkiáltójel.

Törekedjünk arra, hogy éveink számának gyarapodásával, egyre kevesebb legyen az elmarasztaló felkiáltójel. Váltsa azt fel az igazi öröm és az igazi Világosság felismerése és követése felett, a lelkünk mélyéről fakadó felkiáltás: Dicsőség a magasságban Istennek – mert elküldte Egyszülött Fiát, ezért, mint azt a próféta mondja: az Ő békességének nem lesz vége. Hogy ez valóban így is legyen, ebben nekünk is tevékenyen részt kell vennünk. Ez lesz számunkra az igazi Feltámadás – a téli Pászka.

 – igumen Serafim

Explore posts in the same categories: Szent Mózes hajlékának hírei

2 hozzászólás - “Krisztus születik – Dicsőítsétek!”

  1. Erzsébet Says:

    Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok!

  2. -Sf- Says:

    Köszönjük, viszont!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: