Mit tegyünk, ha eluralkodik rajtunk a szorongás?


Mit tegyünk, ha eluralkodik rajtunk a szorongás, bánat és a csüggedés?

Megtörténik testvérek, hogy olykor ránk támad a szorongás, bánat, keserűség és a csüggedés, és mindez szívünket szaggatja.

Mit is tegyük ilyen esetben? Kihez forduljunk segítségért? Mivel vigasztaljuk magunkat? Miben találunk gyógyírt e lelki betegségek ellen?

Egyik szárovi testvér, nagy csüggedtségtől gyötörve, közel a kétségbeeséshez, megkért egy testvért, hogy néhány percre osztozzon vele bánatában. Vacsora után a két testvér kiment a monostorból, megkerülték azt,  vigasztaló szavakkal erősítve egymást. Elérkeztek egy épülethez, amely mellett a Szerafim forrásához vezetett az ösvény. A kesergő testvér el akart fordulni ettől az ösvénytől, hogy ebben a fájdalmas állapotban ne kelljen találkoznia Szent Szerafimmal. De mielőtt még a másik irányba indultak volna el, hirtelen megpillantották az Öreget, aki éppen feléjük tartott.

Mindkét testvér a lábai elé vetette magát. Az Öreg szokatlan kedvességgel áldotta meg őket, és elénekelte az Istenszülőhöz szóló könyörgő ájtatosság kilencedik ódáját: Töltsd el szívemet örvendezéssel, óh, Szűz, Aki befogadtad az öröm teljességét, és eltörölted a bűn szomorúságát.

Majd dobbantott lábával és azt mondta: Nincs miért drágáim, csüggednünk. Azért, mert Krisztus mindent legyőzött: Ádámot feltámasztotta, Évát megszabadította, a halált eltiporta. Az Öreg lelki állapota, mintha csak átömlött volna a kesergő testvérek lelkébe és ők pedig, mintegy életre kelve Szerafim öröme által, békés lélekkel, nyugodt szívvel visszatértek a monostorba.

Másik alkalommal Szerafim azt mondta a kesergésről és a csüggedésről: “Ez a fajta betegség imádsággal, és a szószátyárságtól való tartózkodással gyógyítható, erőteljes kétkezi munkával, Isten Szavának olvasásával és türelemmel, azért, mert ezt a betegséget a kishitűség, üresség és a locsogás szüli”.

Lám, mit kell tenni akkor, ha ilyen dolgok kerítenek hatalmukba bennünket: mindenekelőtt, imádsággal forduljunk az Istenanyához. Azért, mert Ő maga is sok szenvedéssel és szorongással találta magát szemben, amelyek szinte kibírhatatlannak bizonyultak egy közönséges ember számára. És azért, mert a mindenféle módon megkísértett, nekünk, kísértésben lévőknek, segíteni tud. Ezért, szívünk gyötrelmében fohászkodjuk Hozzá, ezt ismételgetve: Töltsd el szívemet örvendezéssel, Tisztaságos, és ajándékozz meg tiszta boldogsággal, mert Te szülted az öröm Forrását. (5.óda).

Ismételgessétek a 9. ódát is, amelyet a kesergő testvéreknek énekelt Szent Szerafim. Ezek után szükséges, hogy gyakran jussanak eszünkbe a Bátyuska szavai: “Nincs miért drágáim, csüggednünk – Krisztus mindenben győzedelmeskedett: Ádámot feltámasztotta, Évát megszabadította, a halált eltiporta”. Minderre emlékezve, képzeljük csak el, ha Krisztus mindent legyőzött, akkor az olyan állapot, mint: szorongás, gyötrelem, keserűség, csüggedés – csak időleges állapot, mert idővel, Krisztus érdemeiért, ezek végeérhetetlen örömre változnak Nem lesz többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem fáradság, mert az elsők elmúltak – Jel 21,4.

És ha mindezt elképzeled, kétségeskedés nélkül, akkor Isten segítségével szíved háborgása elcsendesedik.

Végülis, ahogyan azt az Öregek mondták, szívünkbe kell fogadnunk az említett betegségek elleni gyógyszert azért, hogy megszabaduljunk minden csüggedéstőt és bánattól. Szükséges, mint azt hallottuk, imádkozni, őrizkednünk a hiábavaló beszédtől, szorgoskodni, olvasni a Szentírást és felfegyverkezni türelemmel.

Így fussatok testvérek, hogy vigaszra találjatok, és elérjétek lelketek nyugalmát. Ámin.

saratov.ru -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szárovi Szent Szerafim

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: