Csodatevő ikon – Váratlan öröm


Tropárion 4. hang. Ma hívek, lelkileg ünnepeljünk, az emberi nem szivélyes Közbenjáróját dicsőítve, és az Ő tisztaságos képéhez folyamodva, így kiáltsunk: ó, Irgalmasságos Úrnőnk Istenszülő, nyújts nekünk váratlan örömet, sok bűnnel és bánattal terhelteknek, és ments meg minket minden rossztól, kérvén a Te Fiadat, Krisztus Istenünket, hogy üdvözítse a mi lelkünket.

Nem sok olyan templom van Moszkvában, amelynek múltja irigylésre méltó lenne. Mert általában aláaknázták, felgyújtották, szakadárok foglalták el, vagy a hatalmasok a felismerhetetlenségig átalakították, esetleg földig rombolták. Szó szerint, mint magányos gyertyaszálak, úgy álltak a borzalmas istentelen korszak rettenetében. Falaik között pedig menedéket talált a még csodás módon életben hagyott papság és a világi hívek. Ezek a ritkaságba menő templomok segítettek a megmaradt hívő embereknek túlélni, megmaradni a hitben.

Egyik ilyen, a Moszkva egy csendes szögletében lévő, Szent Illés tiszteletére épített templom. Nem is olyan messze a nemrég újjáépített Krisztus Megváltó székesegyháztól. Körülötte a régi Moszkvát idéző épületekkel, amikor még a templomba járók ismerték egymást, vendégségbe jártak egymáshoz, társalogtak a vendégváró asztal körül. De a lelki élet központja természetesen a templom volt.

Milyen csodálatos is lenne ismerni a hajdani híveket, hiszen a kőtemplom építése 1702. július 14-én fejeződött be. Korábban ennek helyén egy fatemplom állt, amelyet a feljegyzések szerint egy nap alatt építettek fel. Ilyen templomokat olyankor szoktak építeni, amikor valami nagyon komoly ügyben fordultak Istenhez, vagy pedig adományként, hálából. Hogy mikor épült, nem tudni, csak annyit, hogy 1589-ben már létezett a templom.

Ide, az Illés templomhoz, már évtizedet óda sereglik az ősi moszkvai intelligencia, akik megerősödtek és túléltek sok mindent, akik nem változtattak sem hitet, sem hazát.

És ami a legcsodálatosabb, hogy ez az Illés templom sok bezárt, vagy lerombolt moszkvai templomból származó ikon menedékhelye lett.

Ilyen módon került ide a csodatevő “Váratlan Öröm” is, 1944-ben. Ünnepélyes körmenetben vitték oda, de nem az eredeti helyéről, mert az ismeretlen. Mindez egy pénteki napon történt, és az óta minden pénteken ünnepélyes keretek között Akathisztoszt énekelnek az ikon előtt.

Emberek százai fordultak már imádságos könyörgésben ehhez az ikonhoz, imádkozva a Legtisztábbhoz, hittel és reménnyel, vigaszért, bocsánatért, segítségért, de különösen gyermekeikért.

Az első ismert feljegyzés az ikonról 1830-ból származik, egyben az esemény, amely kapcsán az ikonról beszélnek, legalább száz évvel korábban történt.

Egy bizonyos könnyelmű ember, bűnös életet folytatott, de mindazonáltal, ájtatosan kötődött az Istenszülőhöz, és naponta imádkozott az Ő ikonja előtt. Egyik alkalommal, amikor úgy határozott, hogy bűnös dolgai útjára lép, előbb imádkozott és egyszer csak azt látja, hogy a Gyermek-Krisztus kezein, lábain és oldalán, véres sebek jelentek meg, és az Istenszülő pedig azt mondja: “Te, és a hozzád hasonló bűnösök, bűneitekkel újra megfeszítitek Fiamat, mint a zsidók. Irgalmasnak neveztek Engem, de akkor miért szomorítotok el Engem törvénytelen tetteitekkel?” A meghatódott bűnös a Legtisztább közbenjárásáért esedezett. Krisztus sebeit csókolva, ettől fogva visszatért a tisztes élethez.

Ennek ez elbeszélésnek megfelelően, a “Váratlan Öröm” ikonon egy törvényszegő férfit ábrázolnak, aki térden állva könyörög a “Hodigitria” ikon előtt. Vagy egy ima, vagy pedig az esemény első szavai feliratával.

Az Illés templomban található ikon borításán a felirat arról tanúskodik, 1959-ben, Alekszij patriarcha idején, felújították az ikon borítását. Pimen patriarcha különösen szerette ezt az ikont, amiért is a templom közösségéhez tartozónak tekintette magát. Sokszor jött el a templomba az esti szolgálatra. Azt beszélik, hogy egyszer látomásban látta meg ezt az ikont, és amikor először járt az Illés templomban, akkor tudta meg, hogy létezik ilyen elnevezésű ikon: “Váratlan öröm”.

Sok más értékes és csodás ikonnak ad otthont az Illés templom: a Kazanyi, Elszenderedés, Háromkezű, Irgalmas Istenszülő ikonok. De megtalálható itt Szerafim (Csicsagov), fölszentelt vértanú ikonja is, aki egy volt az elsők között, akik Szárovi Szerafim életének eseményeit leírták. Amikor Szerafim püspököt 1937-ben agyonlőtték, nem tudni milyen módon kerültek az általa festett ikonok az Illés templomba.

Maga a templom mindig is csodálatos emberek találkozóhelye volt. Nem is olyan rég hunyt el a csodálatos Alexander atya, – hány embernek volt lelki atyja ez az igazi orosz pásztor, hány bölcs tanácsot adott, mennyi szeretetet vigasztalást kaptak tőle a hívek…

Reméljünk hát az Istenanya irgalmában, adjunk hálát azokért a váratlan örömökért, amelyekkel Ő meglátogat bennünket, és higgyük, hogy nem hagy el bennünket a nehéz és keskeny úton haladva, amelyet úgy neveznek – élet.

 december 9/22

“О Тебе радуется!” – könyv nyomán -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Az Istenszülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: