Kell-e félnünk a jósoktól és a mágusoktól?


Az ortodox hívek soraiban is sokan vannak olyanok, akik, úgymond, mindennél többet foglalkoznak azzal, hogy nehogy áldozatul essenek valamiféle rontásnak. Sokféle mágust vélnek felfedezni környezetükben, és azon tűnődnek, hogy mások vajon mért nem veszik őket észre és főleg, hogy miért nem beszélnek erről a papok.

Ideiglenes megnyugvást ezek az emberek csak akkor találnak a maguk számára, ha a soron következő “gyógyítóhoz” fordulnak. Ezek közül is nem akármelyikhez, de a “legjobbhoz”, aki ha lehet, akkor legyen ortodox. Hiszen az ilyennél ikonok lógnak a falon, és talán mindazt, amit művel, csak a Patriarcha áldásával teszi, hogy mennél több embert mentsen meg a “szemmel veréstől”.

De vajon az Egyház valóban helyesli ezen “gyógyítók” sokaságának a tevékenységét? És kell-e a keresztény embernek őrizkednie a mágusok varázslataitól?

Ezekre a kérdésekre Arisztarch érsek fog nekünk válaszolni.

– Ha én valóban hívő ember vagyok, akkor tudom, hogy mindenkor Isten védelme alatt állok. És minden, ami csak velem történik, Isten akaratából történik. Már pedig ha ez így van, akkor miért kellene félnem a mágusoktól? Inkább azon leszek, hogy Isten törvényei szerint éljek és akkor, azt hiszem, Isten kegyelme nem engedi meg a mágusoknak, hogy velem rosszat tegyenek. Megtörténik, hogy gyengül a hitem és gyanakodni kezdek: “Netalán ez az ember mégis csak jós, vagy mágus, és hatással van rám?”. Az ingadozó hitet meg kell erősíteni. Hogyan? Az Egyházban való élettel, az Evangélium szerint való élettel – ennél reménytelibb mód nem létezik. Többet fogok imádkozni, azon leszek, hogy “megtisztítsam” a lelkiismeretemet a bűnbánat Szentsége által. Mert éppen a bűnök – szenvedéseim és kétségeskedéseim oka! És ha e módon törődsz lelkeddel, érezni fogod, hogy az megvilágosodik. Szívedben béke uralkodik, az emberekre pedig újra nyugodtan és jósággal tekintesz.

Más eset az, amikor hitetlen és nem az Egyházban élő emberekről van szó. Ezeket őszintén sajnálom. Mindaz, amit az ilyen emberek értékelnek, és egymásnak kívánnak – az egészség. Ha az ilyen embert valami komolyan fenyegeti, akkor elkezd rohangálni. Ha az orvos nem segít, elszalad a templomba. Egy kis idő után, mert nem érez késedelem nélküli megkönnyebbülést – gyorsan felkeres egy “gyógyítót”.

“Mentsen meg! Segítsen! Gyorsan! Megfizetek!” a gyógyító pedig azt mondja: “Jósok és mágusok rontották meg Önt!” – az emberek pedig félelemmel és haraggal telnek el. Ahelyett, hogy figyelembe vennék bűnös életüket, bűnbánatot tartanának – ferdén néznek szomszédjaikra: “Vajon, nem ők küldték ránk a rontást?” Ahelyett, hogy Istenhez imádkoznának, segítséget kérnének tőle – mindenféle átkok felolvasásába kezdenek, amuletteket viselnek, szenteltvíz helyet a vényasszonyok suttogásával “erősített” vizet isznak. A papra, Isten szolgájára nem hallgatnak, – de vakon hisznek a jósnak, aki az utcákon, tereken és az újságban reklámozza “csodáit”. Ezek a dicsekvő “gyógyítók” – vagy egyenesen csalók, vagy valami médiumok, sötét erők hírnökei. A szenvedőn semmiképp sem tudnak segíteni, és ha valami “sikerül is”, akkor tudni kell, hogy ez csak a gonosz csalása, hogy így becsapja az embereket, majd végérvényesen elpusztítsa őket.

Ezért hát mindenkinek ajánlom, mindenkit arra kérek: ha nem akartok félni a jósoktól és a mágusoktól, szenvedni a hiábavaló gyanúsítgatásoktól – éljetek az Egyházzal. Persze, természetesen ez nem könnyű. Bizonyos dolgokban be kell magunkat határolni, valamire rákényszeríteni magunkat. Törekedni például arra, hogy betartsuk a böjtöt, és minálunk a böjt – minden szerda és péntek, a böjti időszakon kívül is. De hát hasonló küzdelmek várnak az emberre naponta. Ha a diák kellő ismeretekre akar szert tenni, jó szakemberré szeretne válni, akkor hallgat a tanárra, sokat olvas, állandóan dolgozik magán.

A keresztény embernek is buzgólkodnia kell – az imádságban, jócselekedetekben, a mások meg nem ítélésében, lelke megfigyelésében! Reggel, napközben és este, az Úr legyőzhetetlen Keresztjével jelölje magát. Gyakran járjon a templomba, járuljon Krisztus Szent Titkaihoz. Mindig legyen odahaza és igyon szenteltvizet. Olvassátok a Szentírást, tanulmányozzátok a szentatyák írásait. A jósokhoz és mindenféle rejtelmesen suttogó vénasszonyokhoz ne rohangáljatok! És ne felejtsétek: Isten akarata nélkül senki sem képes nekünk ártani és a mi beleegyezésünk nélkül senki sem szakíthat el bennünket Krisztus Üdvözítőnktől!

Женский журнал онлайн -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Írások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: