HOGYAN VESZI EL AZ ÖRDÖG A SZÉPSÉGET


Az ember – Isten képmása. Az Úr mindenkinek kiosztja adományait: egyiknek szép hangot, a másiknak kellemes külsőt, szép hajat, jó kiállást, a harmadiknak – éles elmét, képességet a tanuláshoz. Amennyiben pedig mindezt a gazdagságot Isten dicsőségére használjuk fel, ezek az adományok megsokasodnak.

Az Istent és az Ő törvényét szerető, azt betartó ember élete áldásos. A bűnösök nemzetségét pedig, akik Istent elhagyták, azoknak családja elnéptelenedik, nem kíséri Isten áldása őket. Maga a történelem is rámutat erre – maják, aztékok és mások. sámánok tanítására figyeltek, démonokkal közösködtek és az ezzel járó élvezetek kiirtották nemzetségeiket. Napjainkban pedig sok nemzet haldoklik ugyanezen kérdés miatt: megfeledkeztek az Istenről.

Mert nem alszik a sátán – az emberiség ellensége.

Elküldi hajcsárjait, hogy a védtelen lelkeket züllesszék, azokat, amelyek eltávolodtak Istentől. A nyájtól eltávolodott juh sok veszélynek van kitéve. Ezt jól tükrözi egy egyszerű példa:

– az Isten szép hajjal ajándékozta meg a lányt, aki befonva hordta azt sok éven át. Szinte észre sem vette, hogy mekkora dísz ez számára, ezért nem esett a gőg bűnébe. Majd jött a gonosz és azt suttogta:

– engedd szét a hajad, ma már senki sem hordja befonva, mutasd meg annak szépségét.

Miután elérte célját, tovább suttogott:

– szebb lesz, ha egyenesre vágatod a végét.

– kényelmesebb lesz, ha egyszerűen rövidre vágatod, hiszen ma a rövid viselet a divat!

– ha pedig még be is fested, még szebb leszel.

A szerencsétlen lány, szinte haj nélkül maradt. Ilyen példát pedig manapság lépten, nyomon látunk: lányok, asszonyok, sőt nagymamák, mind úgy néznek ki, mint a kisfiúk.

Egyik alakalommal, amikor a vasárnapi iskola tagjaival zarándoklatra mentem, felfigyeltem a csoportban lévő asszonyok gyönyörű hajára. Csoportunkban az olyan újonnan megtérteket, mint én is, azonnal meg lehetett különböztetni a többitől a hajviselet miatt. Ezért is jegyezte meg az öreg szerzetes, amikor a pocsajevi lavrába érkezve meglátott bennünket, hogy ebben a csoportban még nagyon kevés az ortodox.

Hasonlóképp veszi el a gonosz a szépségét mindazoknak, akik a mértéktelen arcfestéssel akarnak kitűnni környezetükben, ami valójában nem más, mint egy hamis álarc, mivel nem a valóságot tükrözi,  ellopva mintegy a valós képet.

Ami pedig még az ennél is nagyobb pusztítás “képetlenségét” mutatja – az alkohol, dohányzás, szabad erkölcs – mindezek nagyon gyorsan “elképetlenítik” a nőt. És nem marad el a bűnökért járó fizetség sem – a különféle betegségek.

Hiszen a szépség az belülről árad. A szem a lélek tükre. A szemek – békességet, szeretetet, jóságot, melegséget árasztanak. Itt nincs szükség festékre.

Ilyen kenetvivő asszonyokkal a Szentháromság monostorban találkoztam. Ők az irgalmasság nővérei. Rájuk aztán lehet nézni, tetszelegni és tanulni tőlük, eltanulni tőlük és megérteni a szépség iskoláját. Hála Istennek, ez a mozgalom növekedőben van.

A gőg, a becsvágy, az erkölcstelenség pedig a vágyakozás zavaros tekintetével, a kétértelmű megjegyzésekkel táplálkozik. A hasonló a hasonlót vonzza. A tisztes ember sajnálkozva tekint az alig öltözött, szinte meztelenkedő, színek kavalkádjában viruló arcú, a nőhöz nem illő tépett hajú “szépségre”. Hiszen – jaj annak, aki botrányt okoz! – Mt 18,7. Hogyan is védhetjük meg magunkat az ördög szolgálatától? Maga az Isten véd meg. Az ima, az istenes élet – a védelem útja. A gyónás, az Eucharisztia vétele – védelem és gyógyír a lélek számára. Az Úr megnyitja a szemet és a fület. Az ember képes lesz különbséget tenni az Igaz és a hamis között. Az Úr megvéd, megőriz tisztességben és tisztaságban. Szabad akaratot adományozott az ember számára. A választás a mi kezünkben van.

Галина Басманова – ihtus.ru -sf-

Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: