Benső bilincsek – IV.


Mindez egy nehéz küzdelem, de áldásos, ha az ember teljes szívéből, teljes lelkéből, minden gondolatával, szeretettel fordul Isten felé. Az Úr pedig határozottan védelmezni fogja az ilyen módon Hozzáforduló ember lelkét és segít rajta, támogatja és megerősíti! És amikor a vészjósló felhő, a gonosz támadása szerteoszlik, akkor a lélek megújul, mint az arany, amely a tűzben tisztult meg.

Külön kell szólni azokról, akik már megtapasztalták bűnös életmódjuk kártékony hatásait, változtatni szeretnének rajta, de sehogyan sem sikerül. Először is, nem kell kétségbeesni. A nagy aszkéták is évtizedeken át küzdöttek a szenvedély különböző fajtáival. És ugyan, mit mondhatunk önmagunkról? Természetesen vannak olyan esetek, amikor egy pillanat alatt bekövetkezik a bűnbánat, ez képes a mélységekig megrázni az ember lényét annyira, hogy az illető azonnal megváltozik, esetenként örökre. Ilyen is előfordul. Azonban ezzel együtt, az esetek többségében a bűnbánatot tartó ember élete nem azonnal változik meg, és a bűnös megszokások, pontosabban – rossz hajlamok, szenvedélyek, még hosszú ideig nem távolodnak. Ebben az esetben, ami a legfontosabb: nem szabad feladni. Ezt mondjuk a lelkünknek: igen, elestem, de mindazonáltal meg akarok szabadul ettől, vagy más szenvedélyemtől és hiszem, hogy az Úr ebben segítségemre lesz. Törhetetlen elhatározás szükséges ahhoz, hogy felszámoljunk a bűnnel és elszánt harc önmagunkkal szemben. Eseteként ez eltarthat sok éven át is.

Milyen csodálatos szavakkal beszél erről Aranyszájú Szent János: “akárhányszor is vétkezel – tarts bűnbánatot, hogy hanyagságod miatt, híján ne legyél a megígért boldogság reményének. Hajlott korú vagy – és vétkeztél? Menj a templomba, és tart bűnbánatot: itt a gyógyítás helye van, és nem ítélőszék – itt nem vonnak felelősségre, hanem bűneid bocsánatát kapod”.

Nem szabad feladni! Ez a legfontosabb. De könnyelműnek sem szabad lenni, csupán csak Isten irgalmában bízva, mentegetve magunkat, saját gyöngeségünkre hivatkozva. Ez gonoszság. Keresztségünk pillanatától, az Úr erőt és hatalmat adott nekünk, hogy ellenálljunk a gonosznak. Ezért kötelesek vagyunk felhasználni ezt a hatalmat a maga teljes mértékében. Harcossá kell lennünk, harcossá vérünk csordulásáig – amint az mondja az apostol. A vérünk csordulásáig itt azt jelenti, hogy a végsőkig el kell mennünk a bűnnel való szembenállásban. A testi és lelki erő teljes nekifeszítésével. Csakis az ilyen tudatos ellenálláshoz társul és nyújt segítséget az Úr az Ő kegyelme által.

Fontos -, hogy ne legyünk hazugak önmagunk és Isten előtt. Ha az elhatározás, hogy felhagyunk a bűnnel, még nem teljesen érett meg a lelkünkben – sírva kérjük, és teljes szívünkből keressük azt. A bűnnel fel kell hagyni, elvetni azt. Más út nem létezik! A kérdés csak az, hogy hogyan érjük ezt el. Tisztességesnek kell lennünk Isten előtt, azt kérve, hogy világosítsa meg elménket, szívünket azért, hogy helyesen tekintsünk személyes szenvedélyeinkre. Valósággal gyűlöljük, egyszer és mindenkorra megvessük azokat. A tiszta életet kell keresni teljes szívünkből, teljes lelkünkből, és az Úr határozottan odafigyel az ilyen keresésre, és megmutatja az élet megváltoztatásához vezető utat.

Azok számára pedig, akik Isten irgalmából, nem követtek el életükben súlyos bűnöket, szolgáljon ez a bűnök következményeként, az elkerülhetetlen kínokról szóló beszéd, elővigyázatul és figyelmeztetésül arra, hogy mennyire szükséges összhangban élni Isten törvényével. Azért, mert nincs, és nem lehet más útja a boldog, egészséges és jó emberi életnek.

Священник Димитрий Шишкин, pravoslavie.ru -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: