Longin vértanú


okt. 16./29.

Szent Longin, százados vértanú római katona volt, aki Júdeában szolgált Poncius Pilátus idejében. Krisztus keresztre feszítése idején ő vezette a katonák csapatát, ezért őrt állt a Golgotán, pontosabban Krisztus keresztje mellett. Longin és katonái ezért tanúi voltak az Úr földi élete utolsó pillanatainak. Látták azokat a nagy és rettenetes jeleket, amelyek Krisztus halálát követték. Ezek az események mélyen megrázták a katona lelkét. Longin hitt Krisztusban és az egész nép előtt megvallotta, hogy “valóban – ő Isten Fia” – Mt 27,54. A hagyomány úgy tartja, hogy éppen Longin volt az, aki a aki átszúrta lándzsával Krisztus oldalát, és az abból kifolyó vér és víz meggyógyította szembetegségét.

Krisztus megfeszítése és temetése után Longin, katonáival együtt őrt állt a Sírnál. Így tanúi lehettek Krisztus Fényes Feltámadásának. A Zsidók megvesztegetéssel igyekeztek őket hamis tanúságra bírni, mintha Krisztus testét ellopták volna az Ő tanítványai. Longint és két másik társát nem vakította el a zsidók aranya. Ezért, miután hittek Krisztusban, az apostolok megkeresztelték őket, majd úgy döntöttek, hogy otthagyják a szolgálatot. Longin elhagyta Júdeát és szülőföldjére, Kappadókiába ment prédikálni Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról. Vele együtt ment a másik két katona is. A Júdeában történt nagy események szemtanúinak beszéde megérintette a kappadókiaiak szívét és elméjét. A városban és a környező falvakban hamar terjedt a keresztényég. Ezt megtudván a zsidó vének tanácsa meggyőzték Pilátus, hogy egy sereg katonát küldjön Kappadókiába, hogy megöljék Longint és követőit. Miután megérkeztek Longin szülőhelyére a katonák, Longin maga ment ki eléjük és a házába vezette őket. A asztalnál elmondták a katonák érkezésük okát, mit sem tudva arról, hogy a ház ura, aki befogadta őket, pont az az ember, akit keresnek. Ekkor Longin és társai felfedték kilétüket a katonák előtt és kérték a megzavarodott katonákat, hogy ne féljenek teljesíteni küldetésük feladatát. A katonák el akarták bocsátani a szenteket, sőt azt tanácsolták nekik, hogy meneküljenek, de erről lemondtak a szentek, kinyilvánítva erős elhatározásukat, miszerint elfogadják a Krisztusért való szenvedést.

Lefejezték a szenteket és az általuk megjelölt helyen temették el testüket. A levágott fejeket pedig Pilátushoz vitték. Pilátus megparancsolta, a szentek fejeit a város falain kívül, dobják a szemétdombra. Rövid idő elteltével, egy vak asszony érkezett Jeruzsálembe, hogy a szent helyek előtt hódoljon. Álmában megjelent neki Longin és megparancsolta, hogy keresse meg a levágott fejét és temesse el. A vak asszonyt kivezették a szemétdombra. Miután megérintette Longin fejét, megnyíltak szemei. Nagy tisztelettel vette magához Longin fejét és magával vitte Kappadókiába, ahol eltemette.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: