Tiszteletreméltó (antióchiai) Pelágia


Október 8/ 21

Tiszteletreméltó Pelágia a szíriai Antióchiában született. Krisztushoz való fordulásáig könnyelmű és szétszórt életet folytatott. Vonzó külseje és rendkívül elegáns öltözete miatt magára fordította környezete figyelmét. Arannyal, drágakövekkel ékesítette magát, ami miatt hódolói Margarétának nevezték el.

Egyik alkalommal a szomszédos egyházmegyék püspökei, Antióchiába jöttek tanácskozásra. Közöttük volt a bölcsességéről és igaz életéről ismert Nonn püspök is. A tanácskozás szünetében, kimentek a püspökök a templom elé, ahol egy zajongó fiatalok csoportja termett előttük. Közülük, rendkívüli szépségével, – lenge és drága öltözetével, kivált egy fiatal lány. Ö volt Pelágia. Hangosan nevetett és viccelődött, ezért sok hódolója forgott körülötte. A zavarba jött püspökök lesütötték tekintetüket. Ezzel szemben, szent Nonn, hosszasan szemlélte Pelágiát. Amikor a zajongó csoport eltávolodott tőlük, Nonn megkérdezte a püspököket: “Talán nektek nem tetszett ennek a nőnek a szépsége?”. Azok pedig hallgattak. Majd Nonn folytatta: “Én pedig sokat tanultam tőle. Ez a nő célul tűzte ki maga elé, hogy tetszeni akar az embereknek. Mit gondoltok, hány órát töltött el azzal, hogy így felékesítse magát, mennyit fáradozott azon, hogy hódolói szemében a többi nőnél szebbnek mutatkozhasson! A végítélet napján az Úr, őáltala fog bennünket elítélni azért, mert minekünk, akiknek a Mennyben hallhatatlan Vőlegényünk van, nem foglalkozunk lelkünk állapotával. Mi lesz majd az, amivel elé állhatunk?”

Szent Nonn, miután a szálláshelyére ment, buzgó imádságba fogott, Pelágia üdvössége érdekében. A következő vasárnapon, amikor Nonn a szent liturgiát végezte, Pelágia, valami erőtől vezérelve, először életében, bement a templomba. Maga az istentisztelet és a végítéletről szóló prédikáció, annyira meghatották őt, hogy rémületbe esett bűnös élete felett. Nonnhoz lépett és kifejezte azon kívánságát, mely szerint meg szeretne keresztelkedni, de nem volt benne biztos, hogy az Úr könyörül-e majd rajta: “Bűneimnek száma a tenger homokjánál is több, és a tengerben sincs annyi víz, amely le tudná mosni rólam cselekedetim szennyét”. A jó pásztor megvigasztalta őt, azzal a reménnyel, hogy az Isten irgalmas és megkeresztelte Pelágiát.

A kereszténnyé lett Pelágia, összeszedte minden vagyonát és elvitte Nonnhoz. Az pedig megparancsolta, hogy osszák szét a szegények között, mondván: “Legyen a rosszul összeszedett vagyon értelmesen szétszórva.” Néhány nap múltán, Pelágia férfiruhába öltözött és elhagyta a várost. Jeruzsálembe ment, ahol szerzetessé nyírták. Kivolta rejtve maradt, ezét férfiként fogadták be. Az Olajfák hegyén, elvonultan élt cellájában, ahol bűnbánatban, szigorú szerzetesi életet folytatott, böjtölt és imádkozott. A környezetében élők mind férfinek tekintették. Néhány év elteltével, a lelki adományok magaslatára jutva, körülbelül 457-ben halt meg. A temetéskor derült csak ki, hogy az elhunyt szerzetes valójában nő.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: