Édeshangú (dallamszerző) Szent Román


Október 1./14.

Tiszteletreméltó Román, akit “Édeshangúnak” neveztek, görög származású volt, és az V. század közepén született a szíriai Emeszben. Tanulmányai befejezése után diakónussá szentelték, majd Konstantinápolyba ment és a Szent Bölcsesség templomában szolgált. Nagy igyekezettel szolgált az istentiszteletek során, noha sem hangja, sem pedig hallása nem volt kiemelkedő. Mindazonáltal, Eufimij (Jenő) patriarcha szerette és közel engedte magához Románt, buzgó hite és tisztes élete miatt.

Az, hogy a patriarcha kedvelte Románt, néhány, a székesegyházban szolgáló pap ellenszenvét váltotta ki Román irányában és gonoszkodni kezdtek vele szemben. Egyik karácsony előtti istentiszteleten ezek a papok Románt az ambónra küldték, hogy énekeljen. A templom zsúfolásig tele volt hívekkel, maga a patriarcha szolgált, a császár és egész udvara jelenlétében. Az elkeseredett és megrémült Román, remegő hangjával és érhetetlen énekével, megszégyenült a nép előtt. Teljesen eltiporva tért haza, majd éjjel hosszan és kitartóan imádkozott az Istenszülő ikonja előtt, kiöntve előtte bánatát. Ekkor megjelent előtte az Istenszülő, Aki egy papírtekercset adott át neki, és megparancsolta, hogy egye meg. Ekkor pedig csoda történt: Románnak gyönyörű, dallamos hangja lett, és egyidejűleg költői vénát is kapott. Az ihlet áradatában ekkor írta meg az ismert karácsonyi kondákot: “A Szűz a mai napon a Lényegfölöttit hozza a világra…”

Másnap Román elment a templomba a karácsonyi virrasztó istentiszteletre. Kérte, hogy engedjék meg, hogy ismét az ambónon énekelhessen. Most azonban olyan gyönyörűen énekelte el az általa megírt himnuszt, hogy általános rajongást váltott ki. A császár és a patriarcha is hálásak voltak Románnak, és a nép pedig elnevezte Édeshangúnak. Ettől kezdve, Szent Román csodálatos hangjával és lelkes imádságával ékesítette az istentiszteleteket.

A mindenki által szeretett Szent Román, Konstantinápolyban énektanár lett és magas szintre emelte az ortodox istentiszteletek színvonalát. Költői adottsága révén az egyházi énekszerzők között foglalt helyet. Több mint ezer, a különböző ünnepekre megírt imádságot és himnuszt tulajdonítanak neki. Ezek közül kiemelkedő szerzeménye az Örömhírvétel ünnepére megírt akathisztosz. Ennek példája nyomán lett összeállítva az összes többi akathisztosz is. Szent Román 556-ban halt meg.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: