Keresztelő Szent János foganása


szept. 23/ okt.6.

Malakiás próféta megjövendölte, hogy a Messiás érkezését az Ő Előhírnöke előzi meg, aki majd nyilvánvalóvá teszi az Ő érkezését. Ezért a zsidók, a Messiásra várva, várták az Ő Előhírnökének megjelenését is. Palesztinában élt az igazságos Zakariás pap és felesége, Erzsébet, akik következetesen betartották Isten parancsait. Mindazonáltal a házaspár szerencsétlen volt, mivel már hajlott koruk ellenére, gyermektelenek voltak, viszont sohasem szűntek meg Istenhez imádkozni, hogy gyermekkel ajándékozza meg őket.

Egyik alkalommal, amikor Zakariás a soros szolgálatát végezte a jeruzsálemi templomban, az istentisztelet ideje alatt bement a szentélybe, hogy a tömjén áldozatát mutassa be. A szentély függönye mögé lépve, Isten Angyalát pillantotta meg, a tömjénáldozat oltárának jobb oldalánál állva. Amikor Zakariás meglátta, zavarba jött és elfogta a félelem. Az angyal azonban így szólt hozzá: “Ne félj, Zakariás, mert imád meghallgatásra talált! Feleséged, Erzsébet, fiút szül neked, s te Jánosnak fogod nevezni”. Zakariás azonban nem hitt a Mennyei hírnök szavaiban, ezért az Angyal azt mondta neki: “Én Gábor vagyok – felelte az angyal -, s az Úr színe előtt állok. Az a küldetésem, hogy tudtodra adjam ezt a jó hírt. Íme, most megnémulsz, és nem fogsz tudni beszélni addig a napig, amíg ez be nem következik, mert nem hittél szavaimnak”. Eközben a nép várta Zakariást és csodálkozott, hogy milyen sokáig nem jön ki a szentélyből. Amikor viszont kijött, áldást kellett volna mondania a népre, de képtelen volt beszélni, mivel némasággal volt sújtva. Amikor Zakariás jelekkel elmagyarázta, hogy nem tud beszélni, akkor a nép megértette, hogy látomásban volt része.

Az Arkangyal jövendölése beteljesedett, és az igazságos Erzsébet meddőssége feloldatott. Megszülte a világ számára az Úr Előhírnökét és Keresztelőjét, Jánost.

Explore posts in the same categories: Szentek élete

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: