Az Istenszülő övének elhelyezése – aug 31/ szept 13


Az Istenszülő övének ünnepélyes elhelyezésére, Arkadiusz császár idején került sor, Konstanitápolyban, a Vlachernai templomban. Mindaddig ezt az ereklyét, amelyet Tamás apostolnak adott át maga az Istenszülő, az Ő Elszenderedése után, tisztes keresztények Jeruzsálemben őrizték. Sok évvel később, Bölcs Leó uralkodása idején, csodásan meggyógyult az öv által az ő felesége, Zoja.

A császárnőnek látomásban feltárta az Isten, hogy meggyógyul betegségéből, ha reá helyezik az Istenanya övét. A császár kérelemmel fordult a patriarchához. A patriarcha feltörte az ereklyetartó pecsétjét, melyben az övet őrizték. Az öv teljesen épnek bizonyult, semmit sem rontott rajta az idő múlása. Amikor a patriarcha ráhelyezte az övet a császárnéra, az azonnal meggyógyult betegségéből. Ünnepélyes hálaadó szertartást végeztek az Istenszülő tiszteletére, majd az övet visszahelyezték és újra lepecsételték.

A csodás gyógyulás és az öv ismételt elhelyezése emlékére ünnepet rendeltek el – az Istenszülő tisztes övének elhelyezése – elnevezéssel. Az Istenszülő övének egy-egy része megtalálható Áthosz hegyen a Vatopedi monostorban, valamint Grúziában.

pravoslavie.ru/days

Reklámok
Explore posts in the same categories: Az Istenszülő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: