A bűnbánat


A bűnbánat határozott változás a jobb irányában, az akarat megtörése, a bűntől való elpártolás és odafordulás Istenhez. A bűnbánatot leginkább az akarat fájdalmas megtörése jellemzi. Az ember már hozzászokott a silány dolgokhoz, ezért olyan ez, mintha szét kellene magát szaggatnia. Elszomorította Istent – ezért most a lefizethetetlen ítélet tüzében kell égnie. A vezeklő ember a szülés fájdalmát éli át és szívében olyan érzések vannak, amelyek egy bizonyos formában a pokol kínját érzékeltetik vele. A bűnbánat siralmas lelkületét az Úr küldte a földre, hogy az azt befogadók szívébe hatolva, bennük lakozzék – “Behatol, s szétválaszt lelket meg szellemet, ízet és velőt.” – Zsid. 4,12, lerombolta a régi embert, lerakva az új alapjait.

A bűnbánóban – hol félelem, hol könnyű remény, hol fájdalom, hol némi vigasz, hol rémület, majdhogy csak nem kétségbeesés, hol az irgalmasság reményének fuvallata váltják egymást, és az élettől való elválás helyzetében tartják, vagy az elé állítják őt, ugyanakkor az új elfogadásának várakozásában.

Mindez fájdalmas, de ugyanakkor üdvös, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy mindaz, aki még nem érezte ezt a fájdalmas áttörést, az még nem is kezdett el élni a bűnbánat által. És remény sincs arra, hogy az ember képes legyen és hozzá láthasson megtisztítani önmagát bármitől is, ha nem megy át ezen az égető folyamaton.

Святитель Феофан Затворник -Sf-

Reklámok
Explore posts in the same categories: Lelkiség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: